Nanášení zubní pasty na zubní kartáček.

Co obsahuje pasta na citlivé zuby?

Dobrá ústní hygiena pomáhá udržovat vaše zuby zdravé. Ale pokud se vzdáváte svých oblíbených teplých a studených pochutin kvůli citlivosti zubů, pak používání zubní pasty se správnými složkami při vaší ústní hygieně vám může pomoci zbavit se tohoto nepohodlí. Díky tomu si budete moct užívat občas i zmrzlinu!

 

Co tedy způsobuje citlivost zubů? Zuby obsahují měkkou, nervy vyplněnou dřeň a vrstvu dentinu, která ji pokrývá. Na dentinu se nachází sklovina, která chrání zuby nad dásněmi, a cement, který kryje kořeny zubů pod korunkou. Zubní sklovina a cement chrání vnitřní zub, ale když se naruší, nervy v zubní dřeni nemají žádnou nebo jen malou ochranu před teplotními změnami v ústech, což způsobuje, že vaše zuby jsou citlivé.

 

Ačkoli někteří lidé mají přirozeně tenkou zubní sklovinu, existují i ​​jiné příčiny erodované nebo poškozené skloviny:

 

  • Zubní kaz
  • Agresivní čištění
  • Používání zubního kartáčku s tvrdými vlákny
  • Konzumace vysoce kyselých potravin a nápojů
  • Skřípání zubů
  • Ustupující dásně
  • Některé stomatologické zákroky, například odstranění zubního kamene, profesionální bělení zubů
  • Některé laické zákroky, například domácí bělení zubů

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »

Ingredience v zubní pastě pro citlivé zuby

Pro zmírnění citlivosti stačí někdy vybrat vhodnou zubní pastu. Nejlepší druhy zubních past pro citlivé zuby obsahují složky, které pomáhají posilovat zubní sklovinu a chrání před bolestí citlivých zubů. Ta je často vyvolána teplými a studenými nápoji či pokrmy. Zde je několik složek, které byste měli hledat při výběru  zubní pasty vhodné pro citlivé zuby:

Arginin

 

Arginin je aminokyselina, která se přirozeně vyskytuje ve slinách. V kombinaci s vápníkem vytváří arginin ochrannou vrstvu, která utěsňuje otevřené dentinové tubuly – a právě těmi komunikují zuby s vnějším prostředím. Uzávěry dentinových tubulů jsou odolné  vůči  kyselinám a poskytnou vám větší úlevu od citlivosti zubů.

Dusičnan draselný


Dusičnan draselný neuzavírá dentinové tubuly, ale blokuje cesty od povrchu zubu k zubní dřeni, ovlivňuje zubní nervy a účinně snižuje citlivost zubů, a tím snižuje nepohodlí. Bude to však trvat několik použití, než začnete cítit rozdíl.

Fluorid

 

Fluorid posiluje slabou nebo erodovanou sklovinu a pomáhá předcházet rozvoji počátečních zubních kazů. Většina volně prodejných druhů zubních past obsahuje fluorid, ale můžete se poradit se svým zubním lékařem o vysoce účinném vysokofluoridovém  přípravku, který může pomoci také s citlivostí zubů.

Péče o citlivé zuby

 

Konzumace studeného nápoje provázená bolestí může být minulostí. Čistěte si zuby dvakrát denně zubní pastou pro citlivé zuby pomocí kartáčku s měkkými vlákny – a pamatujte na to, abyste byli vždy šetrní! Provedením těchto malých změn v péči o ústní dutinu budete během týdnů bez bolesti citlivých zubů. Použití zubní pasty na citlivé zuby s argininem přinese dokonce velmi rychlou úlevu.

Články