Žena se širokým úsměvem držící dva různé nanuky.

Trpíte přecitlivělostí zubů na horké a studené?
Podívejte se, co s tím můžete dělat

Pro ranní probuzení není nic lepšího než šálek horké kávy. Během slunečného dne si člověk zase rád dopřeje nádherně ledovou zmrzlinu. Pokud ovšem netrpíte přecitlivělostí zubů. Jen stěží si můžete užít oblíbená jídla a nápoje, pokud vám bolest vystřeluje do zubů. Přecitlivělost zubů ovšem mnohdy není jen nepříjemnost, ale závažnější problém.

 

Změna reakce zubů na horké či studené nebo na čištění zubů je obvykle příznakem skrytého problému. Pokud se určí a léčí základní příčina, lze přecitlivělost zubů na horké a studené naštěstí vyřešit.

 

Chcete-li zjistit, jak se zachovat při přecitlivělosti zubů na horké a studené, seznamte se s možnými příčinami a řešeními.

Jak zjistíte, že trpíte přecitlivělostí zubů?

 

Hlavním příznakem přecitlivělosti zubu je krátká, ostrá bolest při konzumaci horkých a/nebo studených potravin. Mezi další příznaky patří:

 

  • bolest při čištění zubů,
  • bolest při konzumaci citrusů, sladkých nebo jiných kyselých pokrmů.

Co je příčinou přecitlivělosti zubů?

 

Hlavní příčinou přecitlivělosti zubů je onemocnění dásní. Začnou-li ustupovat dásně, dojde k obnažení dentinu u kořene zubu. Dentin obsahuje velké množství malinkých kanálků, které vedou k zubnímu nervu, takže v případě obnažení je zranitelný vůči spouštěčům bolesti. To zahrnuje horké, studené nebo kyselé pokrmy, které mohou způsobit krátkou a ostrou bolest.

 

Dentin chrání sklovina, tvrdá vrstva, která kryje horní část zubu. Kyselé potraviny mohou rozpustit minerály, které sklovinu tvoří. Tím dochází k úbytku skloviny a oslabení ochrany dentinu.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »

Jak se léčí bolest přecitlivělých zubů?

 

Trpíte-li bolestivými přecitlivělými zuby, nejdůležitější je sjednat si návštěvu u zubního lékaře. Pouze váš zubní lékař vám může přesně říci, proč k citlivosti zubů dochází, a zahájit léčbu její skutečné příčiny.

 

V závislosti na příčině přecitlivělosti a bolesti zubů vám může zubní lékař doporučit některou z následujících forem léčby:

 

  • Znecitlivující zubní pasta – Je-li přecitlivělost zubů způsobena obnažením dentinu (tzv. přecitlivělost zuboviny), může pomoci speciální zubní pasta. Podívejte se po zubních pastách s aktivními složkami, jako např. arginin a uhličitan vápenatý, které tvoří nad kanálky dentinu ochrannou bariéru. Budete-li ji používat, brzy si užijete oblíbený šálek kávy bez bolesti.
  • Fluorid – Dochází-li u vás k úbytku skloviny, zubní lékař vám pravděpodobně doporučí zubní pastu či ústní vodu s obsahem fluoridu nebo dokonce provede fluoridovou léčbu. Ta pomáhá k obnovení přirozené minerální struktury skloviny a posílí ochranu dentinu pod sklovinou. Budete-li používat produkt, který obsahuje fluorid i znecitlivující látky, budete bojovat proti přecitlivělosti dentinu dvěma zbraněmi současně.
  • Posílení dásní – Je-li přecitlivělost způsobena ústupem dásní, zubní lékař může doporučit zubní pastu pro posílení dásní a prevenci jejich dalšího ustupování. V extrémních případech vám může zubní lékař doporučit na paradontologii za účelem transplantace dásně, kdy lze dásně chirurgicky obnovit.
  • Strava – Kromě toho, že vám mohou sladké a/nebo kyselé potraviny způsobovat bolest, mohou také nadále oslabovat sklovinu a přispívat k onemocnění dásní, čímž přecitlivělost dále zhoršují. V rámci prevence těchto problémů konzumaci podobných potravin v co největší míře omezte.

Jak lze přecitlivělosti zubů předcházet?

 

Pro prevenci opakované přecitlivělosti zubů:

 

  • Uplatňujte správné návyky ústní hygieny – Čistěte si zuby dvakrát denně zubní pastou s obsahem fluoridu, jednou denně použijte zubní nit a ústa si vyplachujte ústní vodou s obsahem fluoridu. Vyvarujte se používání abrazivních zubních past. Ty mohou dráždit dásně a narušovat sklovinu.
  • Používejte vhodné pomůcky a techniky – Důležité je také způsob čištění zubů a typ zubního kartáčku! Používejte zubní kartáček s měkkými vlákny a zuby čistěte šetrně krouživými pohyby. Abyste předcházeli narušení skloviny nebo dásní, dbejte na to, abyste na kartáček příliš netlačili a zuby nedrásali.
  • Zvažte používání chrániče proti skřípání zubů – Skřípání zubů může způsobit prasknutí zubu a přecitlivělost. Pokud skřípáním zubů trpíte, zeptejte se lékaře na chránič proti skřípání zubů.
  • Vyvarujte se erozivních potravin/nápojů nebo je omezte – K úbytku skloviny mohou časem přispívat sycené nápoje, citrusové plody, káva a víno. Pijete-li kyselé nápoje, použijte slámku, abyste omezili styk nápoje se zuby. Po konzumaci kyselých potravin nebo nápojů je vhodné se napít vody, aby se hladina kyselosti v ústech vyvážila.
  • S čištěním zubů počkejte – Trpíte-li erozí zubní skloviny, nezapomeňte, že bezprostředně po konzumaci kyselých potravin či nápojů si nesmíte čistit zuby. Po určitou dobu po konzumaci bude sklovina změkčena, takže bude vůči poškození a ztrátě náchylnější.

 

Pro prevenci a léčbu přecitlivělosti na teplé a studené pokrmy je nejvhodnější uplatňovat správné návyky ústní hygieny. Ta vám pomůže vyvarovat se zubních kazů, eroze skloviny, onemocnění dásní, které jsou třemi hlavními příčinami přecitlivělosti.

 

S otázkami ohledně každodenních návyků ústní hygieny nebo přecitlivělosti zubů a jejích příčin se obraťte na zubního lékaře. Odstraníte-li skutečnou příčinu problémů a budete-li používat produkty, které je zmírňují a chrání sklovinu, můžete tak eliminovat a předcházet příznakům přecitlivělosti, aby si mohli opět užívat své oblíbené pokrmy. Protože, řekněme si to na rovinu, život bez zmrzliny není ono!

Články