Úsměvavá žena v hidžábu držící sklenici s pomerančovým džusem.

Příčiny a léčba extrémně citlivých zubů

Je běžné, že horké nebo studené potraviny způsobují citlivost zubů. Pokud se však kromě této bolesti objevují i další příznaky - například uvolněné zuby, oteklé dásně nebo bolest při žvýkání - trpíte extrémně citlivými zuby, jejichž příčinou je pravděpodobně jiný zdravotní problém zubů. Váš zubní lékař může určit problém a vhodnou léčbu, ale je také důležité vědět, čím vy sami přispíváte k příčině tohoto problému.

Co je to citlivost zubů?

Korunky zubů, tj. části zubů nad linií dásní, jsou pokryty ochrannou vrstvou skloviny, zatímco kořeny pod linií dásní jsou obklopeny tzv. zubním cementem. Pod sklovinou a zubním cementem se nachází dentin (zubovina), který je méně odolný než ochranné vnější vrstvy. Dentin je protkán mikroskopickými kanálky, které se nazývají dentinové tubuly. Pokud je sklovina nebo zubní cement opotřebovaný nebo poškozený, je odhalen dentin. Když je dentin v důsledku ústupu dásní obnažený, v dentinových kanálcích dochází k pohybu tekutiny, který je ovlivněn teplem nebo chladem a objevuje se citlivost a bolest nervů zubu.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
Co je příčinou?

Proč dochází k poškození skloviny nebo zubního cementu? Možná konzumujete příliš mnoho kyselých potravin a nápojů, čistíte si zuby příliš silně nebo příliš často používáte některé přípravky na bělení zubů. Pokud máte extrémně citlivé zuby nebo přecitlivělost, je pravděpodobnější, že se jedná o příčiny, které odhalují více dentinu - například zubní kaz, opotřebované výplně nebo zlomeniny zubů.

 

Ošetření v zubní ordinaci

Protože příčina extrémně citlivých zubů často spočívá ve složitějším problému se zuby, je důležité, abyste navštívili zubního lékaře a nechali si problém přímo ošetřit. V závislosti na stávajícím problému může být nutná korunka, inlay nebo bonding. Pokud máte chronické nebo pokročilé onemocnění dásní, je třeba ho také léčit.

 

Pokud máte ustupující dásně s obnaženými krčky zubů nebo kořenovými oblastmi, může vám zubní lékař doporučit transplantaci štěpu dásní, která postižená místa zakryje, aby byla opět chráněna. Pokud citlivost zubů přetrvává a způsobuje silné potíže, rentgenové vyšetření by mělo objasnit, zda je postižen kořenový kanálek a zda je třeba nerv odstranit, aby již nemohl způsobovat bolest.

 

Domácí ošetření

Úlevu vám může přinést i speciální zubní pasta na citlivé zuby. Existují různé produkty s určitými složkami, které mohou pomoci chránit povrch zubů. Váš zubní lékař vám může také doporučit ošetření fluoridovým gelem, který posiluje stávající zubní sklovinu, a tím oslabuje vjemy přenášené na nerv.

 

 

Další články