Citlivost zubu na studené či teplé: příčiny, příznaky a ošetření

Citlivost zubu na studené či teplé: příčiny, příznaky a ošetření

Článek napsal/a a ověřil/a: unknown author

Citlivost dentinu - tkáně, kterou zuby obsahují - je normální obrannou reakcí zubu na různé vnější podněty. Naše zuby mohou reagovat na tepelné podněty (obvykle bolest zubu na studené, někdy také horké), mechanické (např. při dotyku zubu při zubním vyšetření) nebo dehydrataci, tj. při osušení zubu proudem vzduchu nebo vatovým tamponem1. Proč ale někteří z nás mohou jíst studenou zmrzlinu nebo pít horký čaj, aniž by je zub bolel, a někteří z nás pociťují silnou hypersenzitivitu na různé podněty?

 

Co je to citlivost zubů?

 

Citlivost zubů je krátká, ostrá bolest, která je reakcí na vnější faktory ovlivňující obnažený dentin, vnitřní tkáň zubu2. Běžně se označuje jako hypersenzitivita dentinu.

 

K tomu dochází v různých situacích, např. po poranění nebo úrazu, při zlomení zubu a obnažení jeho vnitřní tkáně nebo v případě patologického, nadměrného opotřebení zubů pacienty s bruxismem nebo při čištění zubů nesprávnou technikou, s použitím příliš velké síly a při použití zubních kartáčků s tvrdými vlákny. Citlivost zubů se může objevit také u pacientů s recesí dásní, kdy je obnažen krček nebo kořen zubu3.

 

Jaké jsou příznaky citlivých zubů?

 

Příznaky citlivých zubů se výrazně liší u jednotlivých pacientů, což je způsobeno rozdíly v anatomické stavbě jednotlivých zubů1. Jeden zub může být citlivý pouze na chlad, zatímco druhý může být citlivý jak na teplo, tak na chlad. Silnější bolest je také pozorována u více poškozených zubů, např. v důsledku dlouhodobého používání nesprávné techniky čištění zubů, zubního kartáčku s příliš tvrdými vlákny nebo příliš abrazivní zubní pasty.

 

Jaké faktory mohou způsobit citlivost zubů?

 

Dentin může být obnažen v důsledku ústupu dásní (obnažení krčků a kořenů zubů) nebo ztráty skloviny3. Oba problémy mohou být způsobeny nesprávnou technikou čištění zubů v kombinaci s používáním nadměrné síly. Nejškodlivější pohyby při čištění zubů jsou horizontální a krouživé pohyby (které zahrnují i horizontální čištění). Dásně jsou traumatizovány a v důsledku toho - dochází k ústupu dásní, stejně jako k obrušování skloviny a tvorbě abrazivních lézí. Nadměrné opotřebení skloviny a cementu může být způsobeno také používáním zubního kartáčku s příliš tvrdými vlákny, příliš silným přitlačováním zubního kartáčku na povrch zubu a také dlouhodobým používáním bělících zubních past s vysokou abrazivitou. Začínají nepříjemné pocity doprovázející obnažení dentinu a zuby se stávají citlivými na vnější podněty.

 

Bolest citlivých zubů je obvykle dobře lokalizovaná, objevuje se náhle a trvá tak dlouho, dokud trvá podnět1 (např. studené nebo horké nápoje a potraviny, kyselé potraviny, stejně jako některé mechanické podněty - čištění zubů, použití sondy při zubním vyšetření nebo profesionální čištění zubů v zubní ordinaci). Většina zubů je citlivá na více než jeden podnět a ne všechny zuby s obnaženým dentinem reagují na stejný podnět.1

 

Co způsobuje citlivost zubů na chlad nebo horko?

 

K obnažení dentinu dochází při částečné nebo úplné ztrátě skloviny. K opotřebení skloviny dochází mimo jiné u pacientů trpících bruxismem, kteří zatínají nebo skřípou zuby. K obrušování skloviny - vnější ochranné tkáně zubů - přispívají také nesprávné techniky čištění zubů. Pokud na zuby působí chemické látky (například kyselé nebo sycené nápoje či kyselé potraviny) a pravidelně se to opakuje, dochází k postupnému úbytku zubní tkáně v důsledku eroze.

 

Všechny tyto procesy způsobují postupnou ztrátu skloviny a obnažení dentinu, což vede ke vzniku příznaků citlivosti zubů. Bolest citlivých zubů se může objevit také po různých stomatologických zákrocích a také po bělení vitálních zubů.

 

Jak řešit citlivost zubů na horko nebo chlad?

 

Prvním krokem k odstranění citlivosti zubů by mělo být nalezení příčiny ztráty skloviny a zabránění dalšímu úbytku zubní tkáně.

 

Při léčbě citlivosti zubů by měl pacient:

  • používat měkký kartáček
  • používat správnou techniku čištění zubů, aby se zabránilo obrušování skloviny a ústupu dásní
  • vyloučit kyselé potraviny, aby se zabránilo erozi
  • nečistit si zuby bezprostředně po konzumaci kyselých nápojů a potravin3

 

Domácí ošetření citlivosti zubů zahrnuje také zařazení zubní pasty pro citlivé zuby, která obsahuje aminfluorid. Ten vytváří ochrannou vrstvu na povrchu obnažených zubních krčků, čímž snižuje citlivost zubů. Nicméně při přetrvávající bolesti zubů by pacienti měli být v trvalé péči zubního lékaře a dentální hygienistky.

 

Zdroje:

 

  1. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
  2. Iwona M. Tomaszewska, Nadwrażliwość zębów, mp.pl (https://www.mp.pl/pacjent/stomatologia/choroby-i-leczenie-zebow/107700,nadwrazliwosc-zebow)
  3. https://www.dentalhealth.org/sensitive-teeth

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive s aminfluoridem pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive pomáhá poskytovat účinný trojitý účinek a klinicky ověřenou ochranu pro citlivé zuby
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »

Další články