Úsměvavá žena drží zubní kartáček.

Citlivé zuby po profesionálním čištění zubů

 

Citlivé zuby lze po čištění zubů očekávat, zejména pokud dentální hygienistka provedla hloubkové čištění. Časem však tato citlivost ustoupí - a vaše zuby a dásně budou zdravější než kdykoli předtím! Pokud však vaše zuby zůstávají po profesionálním čištění zubů citlivé neobvykle dlouho, může vás váš zubní lékař podpořit a poradit vám následujícím způsobem.

Hloubkové čištění

 

Hloubkové čištění je jediným způsobem, jak odstranit zubní kámen a další kalcifikované (ztvrdlé) bakteriální usazeniny na zubech. Zubní kámen se tvoří na linii dásní nebo v jejich těsné blízkosti a je odstraňován zubním lékařem nebo dentální hygienistkou při zákroku zvaném scaling pomocí specifických nástrojů. Dentální hygienistka může také provést ohlazení kořenů, které spočívá v odstranění plaku a zubního kamene z povrchu kořenů v prostoru mezi dásněmi a kořeny zubů.

 

Před hloubkovým čištěním mohou být dásně zanícené a oteklé a mohou být přítomné i hluboké kapsy plné bakterií. K léčbě těchto problémů se používá odstraňování zubního kamene a ohlazení kořenů. Tyto dvě metody však mohou také způsobit přirozené nepohodlí a krvácení. Pokud by hloubkové čištění mohlo být bolestivé, může vám zubní lékař podat lokální anestetikum.

Po ošetření

 

Celková bolest, citlivé zuby a krvácení dásní jsou po hloubkovém čištění u zubaře normální. Částečně za to mohou čisticí nástroje, které přišly do kontaktu se zanícenými dásněmi - ty velmi snadno krvácejí. Výsledkem hloubkového čištění jsou také nově odhalená místa zubů, která byla předtím pokryta zubním kamenem. Tam, kde dásně ustoupily, se odstraněním zubního kamene obnaží část kořene zubu. Může chvíli trvat, než vaše zuby překonají tuto novou citlivost. Protože tato místa nejsou pokryta sklovinou, jsou citlivější než zbytek zubu.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »

Citlivé zuby  

 

Krvácení, bolest a citlivost zubů, které se objeví po čištění zubů, by neměly trvat déle než týden. Oteklé, citlivé a krvácející dásně se také časem zahojí, pokud si zuby čistíte pravidelně a šetrně. Celkové nepříjemné pocity po čištění zubů by však u většiny pacientů měly po jednom nebo dvou dnech zmizet. Citlivým zubům však není tak snadné se vyhnout - zejména při konzumaci horkých nebo studených jídel či nápojů, žvýkání nebo čištění zubů. Ale ani to by po týdnu nemělo být problémem.

Péče o profesionálně vyčištěné zuby

 

Pokud se o zuby po hloubkovém čištění budete starat ještě lépe a minimalizujete spouštěče bolesti a citlivosti, pomůžete dásním k dobrému hojení. Před čištěním zubů zubní nití počkejte alespoň jeden den a zuby si čistěte jemným kartáčkem, dokud jsou dásně ještě podrážděné. Používejte speciální zubní pastu pro citlivé zuby, která pomáhá léčit citlivost zubů a předcházet jí, a vyhýbejte se potravinám a nápojům, které citlivost vyvolávají. Pokud jsou vaše zuby citlivé i po třech nebo čtyřech týdnech po ošetření nebo máte jiné obavy, měli byste se objednat ke svému zubnímu lékaři na kontrolní návštěvu. Tím zkontroluje, zda se dásně dobře hojí.

 

Citlivé zuby po profesionálním čištění zubů by vás zpočátku neměly znepokojovat; ošetřujte je doma správnou zubní pastou a dávejte si pozor na to, co jíte a pijete. Pokud však potíže přetrvávají déle než několik týdnů, měli byste se obrátit na svého zubního lékaře. Pravděpodobně však jde jen o něco, co jste při každodenní domácí péči o ústní dutinu přehlédli.

Další články