Dvě kamarádky si dělají selfie se zářivými úsměvy v kavárně.

Citlivost zubů na horké nebo studené? Co to znamená a co pomáhá?

Víte o tom? Vychutnáváte si ranní kávu, když vtom vás náhle zabolí jeden ze zubů. Pokud jsou vaše zuby při snídani citlivé na horké nápoje nebo jídlo, je to nejen nepříjemné, bolestivé a obtěžující, ale možná i něco víc než jen drobná ranní nepříjemnost. Pokud vaše zuby najednou silněji reagují na horké nebo studené potraviny, může to znamenat, že se jedná o poněkud závažnější zdravotní problém zubů. Zjištění příčiny této náhlé bolesti může výrazně přispět k léčbě problému, abyste si mohli opět vychutnat snídani bez omezení.

Příčiny citlivosti

Bolest nebo citlivost může být způsobena řadou problémů v ústech. Zvažte následující možné příčiny - to vám (a vašemu zubnímu lékaři) může usnadnit účinné řešení problému:

Eroze skloviny

Zuby jsou chráněny vrstvou skloviny. Slouží jako první obrana proti horkým, studeným, sladkým a abrazivním vlivům. Pokud se tato vrstva skloviny opotřebuje, může dojít k odhalení citlivých nervů uvnitř zubní dřeně. Zubní sklovina může být oslabena věkem, ale také stravou s vysokým obsahem cukru nebo kyselin a refluxní chorobou.

 

Zubní kaz

Defekty v zubech mohou tyto citlivé nervy také odhalit. Proto je možnou příčinou také zubní kaz v podobě malých i větších kazů. Citlivost na teplo nebo chlad je totiž často varovným signálem, že se v zubu tvoří zubní kaz a že je čas objednat se k zubnímu lékaři. Výplně umístěné za účelem opravy kazu se mohou uvolnit nebo dokonce vypadnout a velmi podobným způsobem způsobit citlivost v místech, kde byl kaz původně opraven.

 

Ústup dásní

Pod sklovinou jsou zuby pokryty další vrstvou zvanou dentin, která je citlivější a je protkána drobnými kanálky, které přenášejí bolestivé podněty. Při ústupu dásní se obnaží dentin a objeví se známá bolest. Ústup dásní je typickým následkem onemocnění dásní nebo zánětu dásní.

 

Co můžete udělat

Bez ohledu na příčinu je zub citlivý na teplo nebo chlad vždy příznakem rozsáhlejšího problému, který ovlivňuje zdraví ústní dutiny. To však také znamená, že ji lze léčit pomocí změn chování - takže si můžete užít den bez bolesti.

Vyzkoušejte speciální přípravky na citlivé zuby, které obsahují dusičnan draselný, složku, která pomáhá "depolarizovat" nervová zakončení v zubu. To může zablokovat spouštěče citlivosti a pomoci posílit zubní sklovinu, aby tyto potraviny v budoucnu znovu nevyvolávaly bolest. Zubní pasty speciálně určené pro citlivé zuby jsou k dostání bez lékařského předpisu, ale měli byste se s tímto problémem obrátit i na svého zubního lékaře.

 

Kdy navštívit zubaře

Pokud je citlivost zubů způsobena zubním kazem, uvolněnou výplní nebo obnaženými nervy, jediným způsobem, jak se jí zbavit, je zubní ošetření. Aby podráždění ustoupilo, bude muset zubní lékař uzavřít dutinu, vyměnit stávající výplň nebo korunku nad obnaženými nervy. Trhliny a praskliny v zubu, které mohly být způsobeny násilím a poškodily zuby, aniž byste si to uvědomovali, lze také opravit pomocí bondingových materiálů.

 

Ošetření kořenových kanálků

V některých případech může být příčinou citlivosti zubů také infekce hluboko uvnitř zubu. Pokud je příčinou citlivosti zubů právě tento problém, může vám zubař navrhnout i ošetření kořenových kanálků. Nemusíte se však obávat - tento moderní zákrok jednoduše odstraní infekci ze zubu a poté jej zaplní gutaperčovým materiálem a korunkuje. Zubní infekce může být vážnou záležitostí, a proto byste měli navštívit zubního lékaře, pokud je citlivost pociťována déle než 30 sekund po extrémních teplotách.

Citlivosti způsobené zubním kazem a onemocněním dásní můžete samozřejmě předcházet pravidelnou péčí o zuby. I při sebelepší péči se však může citlivost zubů objevit v důsledku poškození zubu nebo přirozeného opotřebení. Když si definujete své příznaky a navštívíte zubaře, můžete i vy najít řešení, které vám vrátí zuby do zdravého stavu - a vy si tak budete moci opět vychutnat ranní kávu bez bolesti.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive s aminfluoridem pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive pomáhá poskytovat účinný trojitý účinek a klinicky ověřenou ochranu pro citlivé zuby
    Koupit nyní »
  • Měkký zubní kartáček elmex pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive </span> Zubní kartáček

    Zubní kartáček elmex® Sensitive pro ty, kteří trpí zvýšenou citlivostí zubů, ale mají rádi pocit z intenzivnějšího čištění zubním kartáčkem.
    Koupit nyní »
Co můžete udělat pro citlivé zuby

Pokud máte podezření, že jsou vaše zuby citlivé na cukr, můžete proti tomu podniknout některá opatření. V první řadě dbejte na správnou ústní hygienu. Používejte zubní pastu speciálně vyvinutou pro citlivé zuby, abyste při čištění zubů dále nepoškozovali sklovinu. Po každém jídle si vyčistěte zuby a použijte zubní nit. V kanceláři mějte v zásuvce pracovního stolu také zubní kartáček a pastu. K tomu se hodí zejména cestovní zubní kartáčky a zubní pasty.

 

Dalším tipem je změna stravovacích návyků. Nahraďte svačiny, jako jsou sušenky a sladkosti, zdravým a chutným ovocem a zeleninou. Totéž platí pro nápoje: vyhýbejte se sladkým limonádám a pijte raději vodu, čímž průběžně odplavujete bakterie, které jsou hladové po cukru. Žvýkačky bez cukru jsou další alternativou sladkostí - chutnají sladce, aniž by měly škodlivý vliv na zuby. Pokud si však myslíte, že citlivost zubů na cukr může být chronický problém, měli byste se poradit se svým zubním lékařem.

 

Nikdo neříká, že si nemůžete občas dopřát sladkou pochoutku. Kdo by si občas rád nedal kousek dortu? Nezapomeňte však, že nejlepší je užívat si všeho s mírou.

Další články