Behandlungsoptionen bei empfindlichen Zähnen

Možnosti péče o citlivé zuby

Citlivé zuby - přehled

 

Citlivost zubů vzniká, když je odhalen dentin (zubovina), část zubu, která obklopuje nerv - buď v důsledku ztráty vrstvy skloviny, nebo ústupu dásní. Teplotní rozdíly a některé potraviny (kyselé nebo sladké) mohou způsobit bolest jednoho nebo více zubů. Bolest obvykle po krátké době ustoupí.

 

Dentin je protkán četnými póry a kanálky, které se táhnou od vnější strany zubu až k nervu ve středu zubu. Pokud je dentin obnažený, je možné, že tyto kanály jsou stimulovány změnami teploty nebo některými potravinami.

 

Nejlepším způsobem, jak zjistit, proč je zub citlivý, je navštívit zubního lékaře. Může vyšetřit vaše zuby a zjistit známky obnaženého dentinu a pomocí speciálních testů určit, co je vlastně příčinou citlivosti. Někdy je příčinou citlivosti zubů zubní kaz nebo onemocnění dásní - tyto příčiny lze pak léčit, aby se citlivost odstranila. V jiných případech jsou zuby citlivé, protože došlo ke ztrátě skloviny v důsledku oděru nebo eroze nebo protože dásně ustoupily a odhalily krčky zubů nebo kořeny.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Měkký zubní kartáček elmex pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive </span> Zubní kartáček

    Zubní kartáček elmex® Sensitive pro ty, kteří trpí zvýšenou citlivostí zubů, ale mají rádi pocit z intenzivnějšího čištění zubním kartáčkem.
    Koupit nyní »

Jaká opatření lze přijmout v případě citlivých zubů?

 

Pokud je příčinou citlivosti zubu zubní kaz, lze zub ošetřit. Pokud je příčinou onemocnění dásní, lze v ordinaci zubního lékaře provést důkladné vyčištění dané oblasti.

 

Pokud jsou zuby citlivé kvůli obnaženému dentinu, existuje několik možností léčby, jak citlivost zmírnit, a to buď v zubní ordinaci, nebo doma.

 

V zubní ordinaci:

Na exponovaná místa lze aplikovat fluoridový lak, který posílí sklovinu a dentin.

Fluoridová pěna nebo gel se umístí do nosiče, který se poté vloží na tři až pět minut do úst, čímž se zuby vystaví vysoké koncentraci fluoridu a posílí se postižená místa.

Bondingový prostředek, materiál používaný k upevnění výplní na zuby, lze použít také k utěsnění povrchu dentinu, čímž se vytvoří bariéra proti bolestivým podnětům, které vyvolávají citlivost.

 

Doma:

Používejte zubní kartáček s extra měkkými vlákny a zubní pastu s nízkým obsahem abrazivních látek.

Čistěte si zuby správně a ne příliš dlouho nebo příliš často.

Používejte zubní pastu speciálně vyvinutou pro zklidnění nervových zakončení zubu.

Používejte zubní pastu s vysokým obsahem fluoridu (můžete ji dostat od svého zubního lékaře), abyste posílili povrch zubů.

K dispozici je mnoho léčebných postupů a váš zubní lékař vám pomůže vybrat ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. V každém případě se poraďte se svým zubním lékařem - nepokoušejte se diagnostikovat tento problém sami. Může to být také příznak vážnějšího onemocnění, ale pouze váš zubař může s jistotou říci, o co se jedná.

Další články