Dokáže zubní pasta napravit citlivé zuby?

Dokáže zubní pasta napravit citlivé zuby?

Článek napsal/a a ověřil/a: unknown author

Pokud vám chuť horkého jídla nebo doušek studeného nápoje způsobí nepříjemnou bolest zubů, může se jednat o problém zvaný citlivost zubů. Ačkoli je tento stav zcela běžný a týká se mnoha z nás, citlivost zubů, nazývaná také hypersenzitivita, může výrazně zhoršit komfort pacientů bolestí vyskytující se při každodenních činnostech, jako je jídlo, pití nebo dokonce čištění zubů. Existuje však dobrá zpráva - citlivost zubů lze překonat pomocí prostředků ústní hygieny. Přečtěte si recept na úspěch a užívejte si úsměv bez nepříjemných pocitů!

 

Co je citlivost zubů?

 

Vnější vrstva pokrývající korunku zubů - sklovina - je nejtvrdší tkání lidského těla, která chrání zuby před vnějšími podněty. Velmi tenká tkáň, která pokrývá kořeny zubů, se nazývá zubní cement. Pod sklovinou a cementem se nachází dentin a zubní dřeň, která je citlivá na podněty přicházející k našim zubům. Dentin je protkán mikroskopickými kanálky, které vedou podněty k živé tkáni uvnitř každého vitálního zubu - zubní dřeni.1 Při ztrátě skloviny nebo cementu se odhalí dentin a zub se stane citlivým na různé vnější podněty. Nejčastěji se vyskytuje citlivost na tepelné podněty (chlad a teplo), ačkoli bolest citlivých zubů se může objevit také jako reakce na chemické (např. kyselé potraviny), mechanické (např. čištění zubů nebo zubní zákroky),tlakové podněty a dokonce i na dotek.2

 

Jaké jsou příznaky citlivých zubů?

 

Příznaky citlivých zubů neboli hypersenzitivity dentinu mohou být různé. Citlivé zuby reagují ostrou, akutní, krátkodobou bolestí na různé podněty - teplotu, vysušení zubu proudem vzduchu, a dokonce i na dotek zubu vatovým tamponem. V okamžiku, kdy podnět ustane, bolest téměř okamžitě ustoupí. Příznaky citlivosti zubů se výrazně liší i u konkrétního pacienta, což je způsobeno odlišnostmi v anatomické stavbě jednotlivých zubů. Jeden zub může být citlivý pouze na chlad, zatímco druhý může být citlivý jak na teplo, tak na chlad.2   Samotná citlivost zubů je subjektivní pocit a nemá zjevný klinický obraz. Bolest citlivých zubů může doprovázet některé problémy se zuby , které je třeba konzultovat se zubním lékařem a zaměřit se na léčbu příčiny problému.

 

Jaké faktory mohou způsobit citlivost zubů?

 

Dentin může být obnažen v důsledku ústupu dásní (obnažení krčků a kořenů zubů) nebo ztráty skloviny3. Oba problémy mohou být způsobeny nesprávnou technikou čištění zubů v kombinaci s používáním nadměrné síly. Nejškodlivější pohyby při čištění zubů jsou horizontální a krouživé pohyby (které zahrnují i horizontální čištění). Dásně jsou traumatizovány a v důsledku toho - dochází k ústupu dásní, stejně jako k obrušování skloviny a tvorbě abrazivních lézí. Nadměrné opotřebení skloviny a cementu může být způsobeno také používáním zubního kartáčku s příliš tvrdými vlákny, příliš silným přitlačováním zubního kartáčku na povrch zubu a také dlouhodobým používáním bělících zubních past s vysokou abrazivitou. Začínají nepříjemné pocity doprovázející obnažení dentinu a zuby se stávají citlivými na vnější podněty.

 

Může zubní pasta napravit citlivé zuby?

 

Řešení citlivých zubů je postupné. Ošetření by mělo vždy začít zavedením zubní pasty na citlivé zuby pro každodenní použití. Při mírných příznacích může každodenní používání zubní pasty pro citlivé zuby, jako je například elmex® Sensitive, odstranit citlivost přibližně po 2 týdnech. Pokud by domácí péče nebyla dostatečná, doporučuje se konzultace se zubním lékařem a zavedení dalších metod boje proti bolesti citlivých zubů2.

 

Kromě každodenního používání zubní pasty pro citlivé zuby je vhodné navštívit zubní ordinaci, aby se zjistila příčina ztráty skloviny nebo zubního cementu a následné citlivosti. Důležité je také zabránit další progresi abraze zubů a ztrátě tkáně. Za tímto účelem se doporučuje:

  • používat zubní kartáček s měkkými vlákny, např. elmex® Ultra Soft
  • nacvičit správnou techniku čištění zubů pod dohledem dentální hygienistky, aby se minimalizovalo riziko dalšího obrušování skloviny a ústupu dásní
  • vyvarovat se konzumace kyselých potravin a nápojů
  • čistit zuby minimálně 30 minut po jídle

 

Která zubní pasta je nejlepší na citlivé zuby?

 

Vyplatí se vybírat zubní pasty, které kromě zmírnění nepříjemných příznaků bojují také s příčinou hypersenzitivity dentinu. Takových výrobků najdete na trhu spoustu - nicméně při výběru byste měli dbát na to, aby zubní pasta obsahovala ve svých složkách sloučeniny fluoru, vápníku nebo argininu.

 

Sloučeniny fluoru mají kromě účinku proti zubnímu kazu také vliv na snížení citlivosti zubů. Mechanismus jejich působení spočívá v uzavření dentinových tubulů, díky čemuž se zmenší nebo dokonce uzavřou jejich vstupy a zub se stane méně citlivým na vnější podněty.

 

Arginin (v koncentraci 8 %) spolu s uhličitanem vápenatým napodobují přirozený proces uzavírání dentinových tubulů, díky čemuž se omezí pohyb tekutiny v tubulech a zub se stane méně citlivým na vnější podněty. K úlevě od bolesti citlivých zubů dochází v důsledku nahromadění usazenin v dentinových tubulech.

 

Výběr zubní pasty pro citlivé zuby nemusí být snadný, proto se vyplatí poradit se se zubním lékařem, který vám pomůže vybrat ten nejlepší přípravek pro vaše konkrétní potřeby.

 

Zdroje:

 

  1. American Dental Association, For the dental patient… Sensitive teeth. Causes and treatment, The Journal of The American Dental Association, 2003
  2. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
  3. Iwona M. Tomaszewska, Nadwrażliwość zębów, mp.pl, 2017 (https://www.mp.pl/pacjent/stomatologia/choroby-i-leczenie-zebow/107700,nadwrazliwosc-zebow)

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive s aminfluoridem pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive pomáhá poskytovat účinný trojitý účinek a klinicky ověřenou ochranu pro citlivé zuby
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »

Další články