Co způsobuje citlivost zubů?

Co způsobuje citlivost zubů?

Článek napsal/a a ověřil/a: unknown author

Mnoho pacientů si stěžuje na nepříjemné pocity při konzumaci studených nebo horkých potravin a nápojů. Citlivost zubů je běžný problém, který postihuje mnoho z nás, a jistě každého zajímá, čím je citlivost zubů způsobena. Bolest může být bohužel indikátorem vážnějšího problému se zuby, a proto je tak důležité vědomě předcházet citlivosti zubů nebo ji včas řešit.

 

Co je to citlivost zubů?

 

Za normálních fyziologických podmínek tvoří nejsvrchnější vrstvu korunky zubů sklovina. Je to nejtvrdší tkáň v lidském těle. Sklovina není inervována a je dobrou ochranou před vnějšími podněty, jako je chlad nebo teplo1.

Bohužel v některých situacích může dojít ke ztrátě skloviny. To vede k obnažení tkáně pod sklovinou dentinu. Ta je spojena s živou a inervovanou tkání nacházející se uvnitř každého zubu - dření1. Každý podnět, jako je například studená zmrzlina nebo horký čaj, je při obnažení dentinu veden k inervované dřeni mnohem rychleji a - v důsledku toho - je přijímán mnohem intenzivněji. Tato reakce se nazývá citlivost zubů.

 

 

Jaké jsou příznaky citlivých zubů?

 

Pacienti se často ptají, jaké jsou příznaky zvýšené citlivosti zubů. Citlivost zubů, známá také jako hypersenzitivita dentinu, je nadměrná reakce zubů a někdy i bolest na různé faktory, které by za normálních podmínek nevyvolaly žádnou reakci nebo by vyvolaly reakci mírnou2.

Nejčastěji jsou naše zuby citlivé na chlad nebo teplo, ale mohou reagovat i na jiné podněty - hmatové (např. při dotyku zubu kartáčkem nebo nástrojem v zubní ordinaci) nebo chemické (při konzumaci kyselých nebo sladkých potravin a nápojů).

Bolest mohou způsobovat také různé zákroky prováděné v zubní ordinaci, jako je například scaling, tj. odborné odstranění zubního kamene, preparace zubu při ošetření zubního kazu, preparace zubu při rekonstrukčních zákrocích a také při bělení zubů3.

 

Co způsobuje citlivost zubů?

 

K obnažení dentinu může dojít různými způsoby. K nadměrnému úbytku zubních tkání (zpočátku vnější tkáně - skloviny, později spodního dentinu) dochází mimo jiné při zatínání nebo skřípání zubů. Opotřebení zubů při kontaktu s protilehlými zuby je proces zvaný atrice.

Ke ztrátě zubní skloviny může dojít také v důsledku nesprávných hygienických návyků, např. při nesprávném čištění zubů příliš velkou silou, používání zubních kartáčků s příliš tvrdými vlákny nebo používání bělících zubních past s vysokou abrazivitou. Tento patologický proces se nazývá abraze.

Pokud jsou zuby ovlivňovány chemickými látkami (např. kyselými nebo sycenými nápoji nebo kyselými potravinami) a pravidelně se to opakuje, dochází v důsledku eroze k postupnému úbytku zubních tkání. Všechny tyto procesy mají poměrně podobný klinický obraz - zuby jsou chudší na sklovinu a pacient začíná mít problémy s hypersenzitivitou zubů2,4.

 

Jak předcházet citlivosti zubů?

 

Mnoho pacientů se v zubní ordinaci ptá, co by bylo nejlepší na citlivost zubů?

Velmi důležité je nejprve se poradit se zubním lékařem a dentální hygienistkou, aby byla vyřešena příčina hypersenzitivity, např. bruxismus (skřípání zuby nebo jejich zatínání), a abyste dostali pokyny ohledně stravy a hygieny.

 

Zubní pasty na citlivé zuby

 

Po lekci ústní hygieny by pacienti měli každý den používat zubní pastu na citlivost zubů se speciálními účinnými látkami, např. argininem. Jejich úkolem je chránit obnažený dentin a posilovat zubní tkáň. Díky tomu lze nepříjemné pocity citlivosti snížit nebo zcela odstranit.

 

Zdroje:

 

  1. Iwona M. Tomaszewska, Budowa zębów i przyzębia, mp.pl (https://www.mp.pl/pacjent/stomatologia/choroby-i-leczenie-zebow/107907,budowa-zebow-i-przyzebia)
  2. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
  3. Iwona M. Tomaszewska, Budowa Nadwrażliwość zębów, mp.pl (https://www.mp.pl/pacjent/stomatologia/choroby-i-leczenie-zebow/107700,nadwrazliwosc-zebow)
  4. Danuta Piątowska, Kariologia współczesna. Postępowanie kliniczne, Med Tour Press International, 2009
  5. https://www.dentalhealth.org/sensitive-teeth

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Plus s kompletní ochranou pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive Plus Complete Protection</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Plus Complete Protection pomáhá posilovat zuby a zajišťovat zdravé dásně.Pomáhá chránit před bolestí citlivých zubů, zubním kazem, oslabením zubní skloviny, zubním kamenem a problémy dásní.
    Koupit nyní »

Další články