Žena s krásným úsměvem ukazuje zdravé zuby.

Jak funguje ústní voda na citlivé zuby?

Pravidelné vyplachování úst ústní vodou pro citlivé zuby může přinést úlevu mnoha lidem, kteří trpí citlivostí zubů. Ústní voda pro citlivé zuby obsahuje speciální složky, které pomáhají snižovat citlivost nervových zakončení a posilovat zubní sklovinu, a lze ji používat v kombinaci s podobnou zubní pastou nebo běžnou zubní pastou. Studie ukazují, že ústní vody fungují při snižování citlivosti stejně dobře jako zubní pasty.

Použití ústní vody na citlivé zuby

 

V závislosti na příčině citlivosti zubů lze k domácímu ošetření použít znecitlivující přípravky pro potlačení bolestivých podnětů. Ústní vody znecitlivují zuby dvěma hlavními způsoby: použitím určitých roztoků, které snižují citlivost citlivých kanálků v dentinu, a potažením skloviny látkami, které ji posilují a činí odolnější. Tyto zpevňující látky také uzavírají mikroskopické dentinové kanálky v dentinové vrstvě pod sklovinou, které zasahují do nitra zubu až k zubní dřeni (zubní pulpě). Efekt se však nedostaví ze dne na den. Výrobky je třeba používat pravidelně, aby se dosáhlo znecitlivujícího účinku a posílila se sklovina.

Znecitlivující složky ústních vod

 

Řada účinných látek používaných v ústních vodách může snižovat citlivost zubů. Citrát draselný, dusičnan draselný a fluorid sodný patří mezi složky komerčních ústních vod, které mohou přinést úlevu. Stejný účinek mají i fosforečnan vápenatý a sloučeniny fluoridu, jako je fluorid cínatý, který se nachází i v ústních vodách. Citrát draselný a dusičnan draselný znecitlivují nervy v zubech, zatímco fluorid sodný, fosforečnan vápenatý a fluorid cínatý posilují zubní sklovinu a pokrývají drobné dentinové kanálky.

Doporučujeme

  • Obal ústní vody elmex Sensitive s informacemi o ochraně citlivých zubů a prevenci zubního kazu.

    <span>elmex® Sensitive</span> Ústní voda

    Ústní voda elmex® Sensitive s aminfuoridem pomáhá poskytovat intenzivní ochranu proti zvýšené citlivosti zubů a vzniku kazu v oblasti zubních krčků
    Koupit nyní »
  • Ústní voda na citlivé zuby elmex Sensitive Professional pro profesionální péči o citlivé zuby

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Ústní voda

    Ústní voda elmex® Sensitive Professional pro účinnou a trvalou úlevu od bolesti s technologií PRO-ARGIN®.
    Koupit nyní »

Ústní voda nebo zubní pasta na citlivé zuby?

 

Možná se nemůžete rozhodnout, zda k léčbě citlivosti zubů použít ústní vodu nebo zubní pastu, ale výzkum naznačuje, že obě jsou stejně účinné. V roce 2012 byla provedena studie porovnávající účinky ústní vody a zubní pasty obsahující fluorid sodný a dusičnan draselný. Třicet pacientů bylo rozděleno do dvou skupin po patnácti: Jedna skupina si čistila zuby dvakrát denně zubní pastou obsahující pět procent dusičnanu draselného, fluorid sodný, xylitol a triclosan; druhá skupina používala dvakrát denně ústní vodu obsahující tři procenta dusičnanu draselného, fluorid sodný, xylitol a triclosan. Druhá skupina rovněž používala zubní pastu bez fluoridů. Citlivost zubů byla měřena po dvou a čtyřech týdnech. U obou skupin byl pozorován významný znecitlivující účinek. Kromě používání zmíněných produktů nebyl v obou skupinách zjištěn žádný faktor, který by přispíval snížení citlivosti zubů. Pokud máte citlivé zuby, můžete použít speciální ústní vodu nebo zubní pastu pro citlivé zuby (nebo obojí).

 

Protože citlivost zubů může být známkou závažnějších problémů se zuby, měli byste o ní informovat svého zubního lékaře. Může zjistit příčinu vaší bolesti a nabídnout vám několik možností léčby v ordinaci.

 

Ústní voda na citlivé zuby vám mezitím může ulevit od bolesti způsobené citlivostí zubů.

Další články