Šťastná žena s dokonalým úsměvem ukazující zdravé zuby na pozadí přírody.

Ošetření citlivých zubů po bělení zubů

 

Jednou z nejlepších metod odstranění zabarvení z povrchu zubů je bělení zubů. Pro bělení zubů je k dispozici několik možností a produktů a lze jej provádět doma nebo profesionálně v zubní ordinaci. Běžným následkem bělení zubů je však citlivost zubů. Klasické povrchové bělení zubů karbamidperoxidem totiž způsobuje, že většina lidí má po něm citlivé zuby.

Bělit či nebělit

Nabídka bělících produktů je široká, od gelů a bělících pásků až po bělící zubní pasty a ústní vody. Bělení zubů však lze dosáhnout dvěma způsoby: bělením a nebělícími přípravky.

 

Zuby lze vybělit pomocí přípravku, který změní přirozenou barvu zubu. Mnoho těchto přípravků obsahuje sloučeninu, účinnou látku, ze které se uvolňuje peroxid vodíku. Tyto látky odstraňují jak hluboké, vnitřní, tak povrchové skvrny. Nebělicí produkty naopak obsahují složky, které odstraňují pouze povrchové skvrny. Váš zubní lékař může použít bělící přípravky v ordinaci nebo vám dá sadu, kterou můžete použít doma - nebo můžete sáhnout po některém z volně prodejných bělících přípravků dostupných v lékárně nebo supermarketu.

Vaše citlivé zuby

 

Citlivost zubů se může objevit během používání peroxidových bělících prostředků nebo po jejich použití. Pokud jsou vaše zuby citlivé, můžete pociťovat zvýšenou reakci na horké nebo studené nápoje, intenzivní čištění zubů nebo sladkosti, která může mít podobu krátké, ostré bolesti. Tato bolest se často objevuje v počátečních fázích bělení, kdy peroxid vodíku proniká do skloviny a dostává se do kontaktu s nervy v hlubší vrstvě - dentinu.

 

Pokud není součástí bělícího prostředku peroxid, způsobují produkty, jako jsou bělící zubní pasty, obvykle menší citlivost, protože ošetřují pouze povrch zubu. Pacienti však mohou mít při použití stejného produktu různé výsledky v závislosti na individuálních vlastnostech zubů. Obecně platí, že riziko citlivých zubů po bělení je vyšší u gelů používaných ve spojení s nosiči než u volně prodejných bělících přípravků.

Různé příčiny citlivosti

 

Citlivost zubů je obzvláště častá při vyšších koncentracích a delší době působení bělícího přípravku. Většina profesionálních bělících přípravků má vyšší koncentraci peroxidu vodíku než volně prodejné bělící přípravky. Podráždění dásní se může objevit také při použití bělících přípravků na bázi peroxidu a v některých případech je podráždění tkání způsobeno také špatně padnoucími podložkami obsahujícími bělidlo. Mezi další nežádoucí účinky na zuby a měkké tkáně (ústní sliznice) patří citlivost zubní dřeně, resorpce kořenů a uvolňování některých složek dentálních výplňových materiálů.

 

Klinické studie prokázaly, že nadměrné změny zubní skloviny - nebo její poškození - jsou pravděpodobně způsobeny nízkým pH komerčních bělících přípravků, jejich nadměrným používáním nebo obojím.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »

Co přináší úlevu?

 

Citlivost zubů a dásní je obvykle dočasná a po bělení ustupuje. Četnost a závažnost citlivosti zubů však může záviset na konkrétním postupu, kvalitě bělícího přípravku a individuální reakci pacienta na materiály a postup.

 

Existuje několik produktů a metod, které se běžně doporučují pro bělení při citlivosti zubů - označované také jako hypersenzitivita dentinu:

 

  • Použijte bělící přípravek s nižší koncentrací.
  • Zkraťte dobu expozice nebo používání nosiče po krátkou dobu.
  • Prodlužte dobu mezi jednotlivými bělícími ošetřeními.
  • Zdržte se bělení zubů po delší dobu.
  • K léčbě citlivosti zubů používejte znecitlivující přípravky nebo si zajděte k zubnímu lékaři na ošetření speciálním lakem.
  • Nechte si doporučit gel nebo speciální zubní pastu na citlivé zuby.
  • Zuby si čistěte jemně kartáčkem s měkkými vlákny a vlažnou vodou.
  • Jeden až dva dny po bělení se vyhýbejte horkým nebo studeným jídlům a nápojům.
  • Vyhněte se nadměrnému používání domácích bělících přípravků.
  • 10 až 30 minut před a po každém bělení použijte znecitlivující prostředek.
  • Dávejte přednost bělicím přípravkům s přidanými desenzibilizačními látkami.

Návštěva zubního lékaře

 

Před bělením zubů byste se měli poradit se svým zubním lékařem, zda je pro vás bělení vhodné a zda nehrozí riziko citlivosti zubů. Váš zubní lékař může vyšetřit vaše zuby a provést test citlivosti, aby posoudil, která metoda bělení zubů je pro vás nejvhodnější. Může vám také doporučit desenzitivující zubní pastu, která vám okamžitě uleví od citlivosti zubů. Mezi další možnosti snížení citlivosti zubů po bělení patří nesteroidní protizánětlivé léky a přípravky obsahující fluorid nebo dusičnan draselný.

 

Další články