Žena trpící bolestí zubů při pití nápoje.

Co znamená zub citlivý na tlak pro zdraví vaší ústní dutiny?

Není zrovna příjemné mít zuby citlivé na horko nebo chlad, ale pokud je některý z vašich zubů citlivý na tlak, mohou být příčinou i problémy související s jeho strukturou. Ať už citlivost vnímáte při jídle, mluvení nebo čištění zubů, její příčina je často neznámá, ale můžete s ní něco udělat. Zde si můžete přečíst, jak řešit bolest zubů spojenou s citlivými zuby a jak vám může pomoci váš zubní lékař.

Jak vzniká citlivost zubů?

Citlivost zubů - známá také jako hypersenzitivita dentinu - se objevuje, když dásně ustupují od zubu, když se ztenčuje sklovina nebo když výplně prasknou, zlomí se nebo vypadnou a odhalí citlivý dentin (zubovinu). Pokud však došlo k opotřebení zubního cementu, může dentin - stejně jako nervy uvnitř zubu - způsobovat bolest, protože na něj při jídle tlačí částečky potravy.

Nejčastějšími příčinami citlivosti zubů jsou nesprávná technika čištění zubů s příliš velkým tlakem, používání zubního kartáčku s tvrdými vlákny a používání přípravků na bělení zubů. Dalšími příčinami citlivosti na tlak mohou být zlomenina zubu, zubní kaz, absces, skřípání zubů a konzumace kyselých potravin. Skryté praskliny a zlomeniny mohou také způsobovat bolest při kousání.

Možnosti ošetření citlivých zubů

 

Přestože citlivost dentinu je jedním z nejčastějších problémů se zuby, v žádném případě by neměla být ignorována. V některých případech může jednoduchý zákrok u zubního lékaře, který znecitliví postižená místa, zabránit dalším bolestivým podnětům. Pokud je třeba vyměnit plombu nebo korunku na zubu, mohou tato opatření také odstranit vaši citlivost.

V závažnějších případech může být ostrá bolest při kousání nebo dlouhotrvající nepříjemná bolest po konzumaci teplých nebo studených potravin známkou zubního kazu nebo poškození zubní dřeně (pulpy) uvnitř zubu. Poté může být nutné ošetření kořenového kanálku, aby se kořenový kanálek vyčistil. Zeptejte se svého zubního lékaře, jak můžete o zuby po ošetření pečovat doma pomocí speciálního gelu, ústní vody nebo zubní pasty s fluoridem, aby postižený zub byl dlouhodobě méně citlivý.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »

Co můžete udělat vy

 

Kromě pravidelných preventivních návštěv zubního lékaře byste měli také dodržovat správnou ústní hygienu, a to každodenním čištěním zubů, používáním zubní nitě a ústní vody s fluoridy. Zanedbávání každodenní péče o zuby může bolest zubů jen zhoršit, protože zubní kaz se může rozšířit i na místa uvnitř zubu. Při čištění zubů dbejte na to, abyste vyvíjeli pouze jemný tlak, a používejte zubní kartáček s měkkými vlákny, abyste si náhodou nepoškodili dásně. Vyberte si zubní kartáček s extra měkkými vlákny, kterým můžete čistit citlivá místa a nakonec posílit vaše zuby.

Pokud trpíte bolestí zubů způsobenou zubem citlivým na tlak, poškozenou plombou nebo z jiného důvodu, můžete si být jisti, že váš problém lze vyřešit v ordinaci zubního lékaře a díky správné ústní hygieně. Poraďte se také se svým zubním lékařem o alternativách, které by mohly pomoci: zubní pasta na citlivé zuby, ústní voda, elektrický zubní kartáček se senzory tlaku nebo něco podobného. Čím dříve půjdete k zubnímu lékaři, tím dříve se budete cítit lépe.

Další články