Žena trpí bolestí zubů a drží sklenici vody.

Je jeden citlivý zub něco vážného?

Je zcela normální, že se při konzumaci zmrzliny nebo horké polévky čas od času krátce otřesete - pokud však trpíte citlivými zuby, je těžké ignorovat bolest, kterou způsobují a která pomalu ustupuje. Bolest způsobená extrémními teplotami je častým problémem zubů, ale obvykle postihuje více než jeden zub. Pokud je však citlivý na bolest pouze jeden zub, může to být známkou vážnějšího problému.

Příčiny citlivosti

Citlivost zubů - známá také jako přecitlivělost dentinu - je často způsobena nadměrným čištěním zubů, používáním zubního kartáčku s tvrdými vlákny nebo vysoce abrazivní zubní pasty. Postupem času dochází k poškození skloviny a obnažení dentinové vrstvy uvnitř zubu. Pálení žáhy, bulimie nebo podobné stavy, kdy se žaludeční kyseliny dostávají do úst, mohou rovněž způsobit erozi skloviny. Samozřejmě k tomu může přispívat i nadměrná konzumace kyselých potravin a nápojů.

Proč jen jedno místo?

 

Nezapomeňte, že skřípání zubů nebo jejich zatínání může dráždit nervy, a to i v místních oblastech, pokud váš skus není dokonalý. Příčinou podráždění může být také nedávné bělení zubů. A pokud parodontologické onemocnění způsobilo ústup dásní v jedné oblasti kvůli abscesu (více o tom dále v textu), může být obnažený krček zubu nebo oblast kořene stejně citlivá na teplo nebo chlad.

Možnosti řešení citlivosti dentinu

 

Poté, co váš zubní lékař vyloučí jiné příčiny vaší citlivosti na bolest, může vám doporučit znecitlivující zubní pastu, která pomůže zakrýt dentinové kanálky (nervové spoje), které vedou bolest. Obvykle se musí používat pravidelně po dobu nejméně jednoho měsíce, než se dostaví výsledky.

Zubní lékař vám mezitím může v ordinaci provést znecitlivění nebo doporučit fluoridový gel, který se po čištění zubů aplikuje na místa citlivá na bolest. A samozřejmě vám zubní lékař pomůže odstranit všechny zlozvyky, které mohly k problému přispět.

Zubní kaz

 

Pokud máte problém se zubem, váš zubař jej důkladně prohlédne a požádá vás, abyste popsal své příznaky. Pravděpodobně provede rentgenové vyšetření oblasti, aby zjistil, zda by problém nemohl způsobovat některé běžné stavy - jedním z nich je zubní kaz.

V tomto případě se na povrchu zubu díky bakteriím kazu vytvořily kyseliny, které nakonec rozpouštějí zubní sklovinu a obnažují vrstvu dentinu. A protože vrstva dentinu je protnuta jemnými nervovými vlákny, může se objevit teplotní citlivost a bolest při kousání. Jakmile váš zubní lékař odstraní kaz a utěsní zub amalgámem nebo plombou v barvě zubu, měli byste být bez bolesti. Plná korunka může být nezbytná, protože nabízí větší stabilitu a déle vydrží.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »

Vypadlé nebo poškozené výplně

 

Bohužel výplně nevydrží věčně - a pokud se poškodí nebo uvolní, může dojít k bolesti způsobené bakteriemi, které se dostanou pod výplň a způsobí zubní kaz. Tento problém lze naštěstí vyřešit umístěním nové výplně nebo nasazením korunky.

Prasklina nebo trhlina v zubu

 

Běžným příznakem prasklého zubu je ostrá bolest při kousání, která ustoupí, když se zuby opět otevřou. Prasklina nebo trhlina v zubu často není viditelná pouhým okem. Diagnostika je obtížnější, pokud není viditelná ani z rentgenového snímku. Trhliny, které se objeví v okolí zlomeniny v blízkosti výplně, lze opravit vložením nové výplně nebo nasazením korunky. Pokud však prasklina zasahuje až do zubní dřeně, může být před nasazením korunky nutné ošetření kořenového kanálku. Pokud prasklina zasahuje pod linii dásní až do kořene zubu, je nutné zub vytrhnout.

Absces

 

Zubní absces vzniká při infekci zubní dřeně, která se skládá z nervů a cév. Mezi příznaky patří horečka, přetrvávající bolest a otok obličeje. Obvykle se na špičce kořene zubu vytvoří hnisavý otok, z něhož v pravidelných intervalech vytéká hnis a způsobuje nepříjemnou chuť v ústech. V případě abscesu zubu je pro zachování zubu nutné ošetření kořenového kanálku.

Nedávná ošetření

 

Zubní zákroky, jako je odstraňování hlubokých kazů nebo příprava zubu na korunku, mohou způsobit zánět nervů v pulpové tkáni. To může způsobit dočasnou citlivost na horko nebo chlad, která však obvykle po týdnu nebo dvou odezní.

Ať už máte jen jeden zub nebo několik citlivých zubů, je dobré se co nejdříve objednat ke svému zubnímu lékaři. Včasná diagnostika a léčba může zabránit tomu, aby drobné problémy vedly k vážnějším komplikacím se zuby nebo dokonce ke ztrátě zubu.

Návštěva zubního lékaře

 

Před bělením zubů byste se měli poradit se svým zubním lékařem, zda je pro vás bělení vhodné a zda nehrozí riziko citlivosti zubů. Váš zubní lékař může vyšetřit vaše zuby a provést test citlivosti, aby posoudil, která metoda bělení zubů je pro vás nejvhodnější. Může vám také doporučit znecitlivující zubní pastu, která vám okamžitě uleví od citlivosti zubů. Mezi další možnosti snížení citlivosti zubů po bělení patří nesteroidní protizánětlivé léky a přípravky obsahující fluorid nebo dusičnan draselný.

Další články