Zubařka ukazuje pacientce model čelisti a vysvětluje ústní hygienu.

Co je příčinou citlivosti zubů?

Pokud se musíte vzdát studených jídel nebo horkých nápojů, protože jsou vaše zuby na ně citlivé a bolí, je možná načase přijít tomuto bolestivému problému na kloub. Co způsobuje bolest citlivých zubů?

Může se jednat o mnoho skrytých problémů se zuby - proto je návštěva zubního lékaře prvním krokem k diagnóze.

Jak vzniká citlivost dentinu?

Vnitřní oblast zubu je tvořena především materiálem zvaným dentin, který obsahuje mikroskopické kanálky s drobnými nervovými zakončeními. Tvrdá vnější vrstva skloviny chrání dentin a tvoří korunku zubu. Dentin obklopující kořeny zubů je zase chráněn vrstvou zubního cementu. K citlivosti dentinu nebo podráždění nervů dochází, když dentin ztratí ochrannou vrstvu skloviny nebo cementu a nervová zakončení jsou vystavena působení horkých, studených, kyselých nebo sladkých potravin či nápojů. Au!

Příčiny citlivosti zubů

 

Citlivé zuby mohou mít následující zubní příčiny:

- Opotřebování sklovina způsobené příliš tvrdým zubním kartáčkem, příliš agresivním čištěním zubů nebo nesprávnou technikou čištění;

- Eroze zubů způsobená potravinami a nápoji s vysokým obsahem kyselin;

- Zubní kaz, opotřebované a netěsnící výplně a zlomeniny zubů, které odhalují dentin zubu;

- Obnažené krčky nebo kořeny zubů způsobené ústupem dásní;

- Noční skřípání zubů;

- Citlivost po stomatologických zákrocích - častá, ale dočasná, zejména po zákrocích, jako jsou korunky, výplně a bělení zubů.

Doporučujeme

  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s informacemi o ochraně dásní a úlevě od bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubní pasta

    Dásně chrání citlivé části zubů. Pokud dojde k ustupování dásní, obnažené zubní krčky mohou vyvolávat bolest. Tato zubní pasta nejenže okamžitě* obnovuje citlivé oblasti zubů, ale pomáhá také zesílit dásně, čímž chrání zuby před budoucí zvýšenou citlivostí. * Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů přímo na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
  • Obal zubní pasty elmex Sensitive Professional pro citlivé zuby a okamžité zmírnění bolesti.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta elmex® Sensitive Professional pro okamžitou* a dlouhotrvající úlevu od citlivosti zubů. *Pro okamžitou úlevu od bolesti naneste až dvakrát denně konečky prstů na citlivý zub a jednu minutu jemně masírujte.
    Koupit nyní »
Před ošetřením zubů

 

Prvním krokem ke zmírnění bolesti je rozhovor se zubním lékařem. Popište svému zubnímu lékaři své příznaky, kdy se bolest poprvé objevila a co vám obvykle přináší úlevu, například teplé obklady.

Jakmile váš zubní lékař zjistí příčinu citlivosti zubů, může ji odstranit. Ošetření může zahrnovat jednoduché zákroky, jako je ošetření zubního kazu nebo výměna opotřebované výplně. Pokud je však vaše bolest způsobena ustupujícími dásněmi a obnaženými krčky zubů nebo kořeny, může vám zubní lékař navrhnout transplantaci štěpů dásní, kterou provede parodontolog, aby ochránil obnažená místa a podpořil zdraví zubu.

Znecitlivující přípravky

 

I v situacích, kdy není zřejmá příčina bolesti, existuje řada možností léčby, které mohou pomoci při citlivých zubech. Váš zubní lékař vám může v ordinaci aplikovat fluoridový gel, který posílí vaši sklovinu a sníží bolestivost. Zubní pasta pro snížení citlivosti, která je volně prodejná, může zakrýt nervová zakončení v obnaženém dentinu. Zubní pastu určenou speciálně pro citlivé zuby je třeba používat pravidelně, abyste mohli začít pozorovat výsledky již za dva týdny. Váš zubní lékař vám také může doporučit, abyste si po čištění zubů potřeli postižená místa zubní pastou.

Co přesně způsobuje bolestivost zubů, je záhadou, kterou můžete rozluštit se svým zubním lékařem. Pokud vás tedy kvůli citlivosti zubů přešla chuť na vaše oblíbené jídlo, objednejte se ke svému zubanímu lékaři ještě dnes - zítra si možná budete moci dát zmrzlinu!

Další články