Úsměv s ukázkou zdravých bílých zubů

Citlivé dásně?
Tři překvapivé příčiny

Dásně jsou často opomíjenou oblastí při každodenní péči o ústní dutinu. Při čištění zubů i při pravidelných prohlídkách u zubaře se často zaměřujeme na zuby. I když si všimnete, že máte bolestivé nebo oteklé dásně, můžete si nejprve myslet, že máte v zubu kaz. Zdraví dásní je však nesmírně důležité a mělo by být jednou z hlavních priorit ústní hygieny. Vždyť tato tkáň je pověřena ochranou vašich zubů a udržováním jejich zdraví. A přestože citlivé dásně v mnoha případech způsobuje parodontální onemocnění, mohou je způsobovat i jiné dráždivé látky v ústní dutině.

Příznaky citlivých dásní

 

Otoky a citlivost jsou často příznakem zánětu dásní, ale nemusí to být nutně důvod, proč jsou vaše dásně ve špatném stavu. Samozřejmě je snadné předpokládat, že příčinou bolesti dásní je zánět dásní, ale ne vždy je tomu tak. Pokud jsou vaše dásně náhle citlivé na teplo a chlad nebo reagují na mírný tlak (například při čištění zubů) zánětem nebo podrážděním, je zánět dásní jen jednou z možných příčin. Zvažte všechny své příznaky - možná jsou vaše citlivé dásně důsledkem jedné z následujících tří překvapivých příčin:

1. Čištění zubů příliš velkým tlakem

 

U některých lidí, zejména u těch, kteří trpí onemocněním dásní, mohou být dásně citlivé. Příliš silné čištění zubů nebo použití vysoce abrazivní zubní pasty může způsobit podráždění. K dobrému vyčištění zubů nepotřebujete kartáček s tvrdými vlákny - důležitá je technika čištění. Místo toho používejte zubní kartáček s měkkými vlákny, případně leštícími kalíšky, které vám umožní soustředit se na jemnější čištění. Masírujte dásně pohybem dopředu a dozadu a vyhněte se silnému tlaku při čištění zubů, abyste odstranili bakterie, ze kterých se již vytvořil zubní kámen (ten musí odstranit váš zubní lékař). Pokud si všimnete, že vaše dásně jsou podrážděné zubní pastou, vyberte si zubní pastu, která je speciálně vyvinuta pro citlivá ústa.

Doporučujeme

  • Zubní kartáček elmex s ultra měkkými štětinami pro šetrnou péči o zuby a dásně.

    <span>elmex® Caries Protection </span>Zubní kartáček Ultra Soft

    Zubní kartáček elmex® Ultra Soft s vysokou hustotou vláken o průměru 0,1 mm velice jemně a šetrně čistí zuby i dásně. Klikněte pro více informací.
    Koupit nyní »
  • Měkký zubní kartáček elmex pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive </span> Zubní kartáček

    Zubní kartáček elmex® Sensitive pro ty, kteří trpí zvýšenou citlivostí zubů, ale mají rádi pocit z intenzivnějšího čištění zubním kartáčkem.
    Koupit nyní »

2. Hormonální změny

 

Věřte tomu nebo ne, ale citlivé dásně mohou být způsobeny i hormonálními změnami. Dásně mohou být citlivější kvůli hormonálním výkyvům - například během těhotenství. Tyto výkyvy totiž mohou změnit způsob, jakým se vaše tělo vypořádá s bakteriemi, které se dostanou do úst. To může vést k onemocnění dásní a zubnímu kazu, proto je důležité dodržovat návštěvy u zubaře během těhotenství a také upozornit svého gynekologa na jakékoli změny ve zdraví ústní dutiny, aby se předešlo trvalému poškození.

3. Podráždění způsobené potravinami a zubními pomůckami

 

Některé kyselé potraviny a nové zubní pomůcky mohou způsobit, že vaše dásně budou citlivé a bolestivé. Kyselé potraviny mohou způsobit podráždění a dokonce i viditelné léze na citlivých tkáních dásní. Ústní vředy a dokonce i ústup dásní mohou být nežádoucími vedlejšími účinky nadměrné konzumace citrusových plodů, nealkoholických nápojů, sladkých jogurtů apod. Proto byste se měli pokusit dočasně vyhnout kyselým potravinám, abyste zjistili, zda se vaše citlivost během několika následujících dnů zlepší. Totéž platí pro zubní pomůcky. Rovnátka, zubní náhrady a chrániče zubů mohou dráždit dásně a způsobit jejich zvýšenou citlivost, pokud dočasně odkryly citlivější tkáně. V některých případech citlivost ustoupí sama poté, co si vaše ústa na aparát zvyknou. Pokud vás však dásně nadále bolí, měli byste se objednat ke svému zubnímu lékaři nebo ortodontistovi, abyste snížili citlivost správným nasazením.

 

Bolesti parodontu často způsobuje onemocnění dásní, ale ne vždy je příčinou vaší citlivosti. Citlivé dásně, které nekrvácejí, mohou mít i jiné příčiny.

 

Než začnete bolest přisuzovat zánětu dásní, zvažte některé další příčiny - možná budete překvapeni, které z vašich návyků mohou být příčinou citlivých dásní.

Další články