Srovnání stavu před a po čištění zubů, odstranění plaku.

Co je příčinou zubního kazu a jak mu předcházet?

Zubní kaz neboli narušení zubní skloviny jsou dutiny neboli kavity v zubech. V důsledku postupného rozkladu zubu může kaz nakonec dosáhnout až k zubnímu nervu a způsobit silnou infekci, intenzivní bolest a ztrátu zubu.

 

Zubní kaz je celosvětově nejběžnějším onemocněním. Naštěstí při správné péči o zdraví ústní dutiny mu lze zcela předcházet. Dále uvádíme informace o tom, jak k zubnímu kazu dochází a jak vzniku kazů předcházet.

Jak zubní kaz vzniká

 

Dlouho před výskytem zubního kazu se obvykle nejprve začíná hromadit zubní plak.

 

Odborníci vysvětlují, že zubní plak je tenká lepivá vrstva, která se průběžně hromadí na zubech. Obsahuje velké množství bakterií, které se živí cukry obsaženými v potravinách a nápojích. Tyto bakterie vytvářejí z cukru kyseliny, které poškozují zubní sklovinu a odbourávají přirozené minerály (tzv. demineralizace).

 

Po jídle by za ideálních podmínek sliny kyselinu neutralizovaly a obnovily obsah minerálů v zubní sklovině (tzv. „remineralizace“). Poté byste plak při čištění zubů a použití zubní nitě odstranili ještě předtím, než by mohl napáchat škody. To se ovšem často nestane.

 

Nedostatečné hygienické návyky ve vztahu k dutině ústní umožňují, že se plak a baterie na zubech hromadí, a tak se zintenzivňuje nápor kyseliny na zuby. Častá konzumace různých pochutin během dne způsobuje, že jsou zuby kyselinám vystaveny po delší dobu. Tyto účinky se sčítají, tudíž sliny nejsou schopny zuby dostatečně rychle remineralizovat, což v důsledku vede k úbytku minerálů v zubní sklovině.

 

K tomuto úbytku dochází pod povrchem, takže se zub kazí zevnitř. Právě proto je obtížné zubní kaz zachytit v počátečních stádiích jeho vzniku. Zubní lékař může pomocí speciálního světla najít kaz již v počáteční fázi. Tehdy se vykresluje jako bílá skvrna.

 

Zubní kaz obvykle probíhá velmi pomalu. V této počáteční fázi jej lze léčit a stav zvrátit, aby se nevytvořila v zubu kavita. Zubní lékař pravděpodobně doporučí zubní pastu s vysokým obsahem fluoridu, ústní vodu a/nebo ošetření ochranným lakem, který může přispět k reminalizaci a posílení skloviny. Pokud ovšem zubního lékaře nebo hygienu nenavštěvujete pravidelně, mohou tyto malé bílé léze snadno ujít vaší pozornosti.

 

Pokud se zubní kaz neléčí, kavita uvnitř zubu se postupně zvětšuje. Nakonec se zub oslabí až tak, že se na povrchu sklovina zlomí a obnaží kavitu v zubu.

 

Pokud v zubu již kavita vznikla, kaz již nelze zvrátit a je nutné ošetřit tuto kavitu.

Doporučujeme

  • Balíček zubní pasty elmex s ochranou proti zubnímu kazu.

    <span>elmex® Caries Protection</span> Zubní pasta

    Pomáhá remineralizovat postižené oblasti zubní skloviny a účinně chránit zuby před zubním kazem.
    Koupit nyní »
  • Tuba a obal zubního gelu elmex s aminofluoridem pro prevenci zubního kazu.

    <span>elmex® gelée</span> Dentální gel

    elmex® gel prokazatelně snižuje riziko zubního kazu, posiluje zubní sklovinu, remineralizuje počáteční zubní kaz a léčí přecitlivělé zubní krčky.
    Koupit nyní »

Další rizikové faktory vzniku kazů

 

Přestože je konzumace potravin o vysokém obsahu cukrů a častá konzumace pochutin během dne nejběžnějším rizikovým faktorem pro vznik zubního kazu, nejsou jedinými. K tomuto riziku mohou přispívat také určité zdravotní stavy:

 

Suchost v ústech – Sliny regulují množství plaku na zubech a neutralizují kyseliny z cukrů. Trpíte-li ovšem suchostí v ústech (xerostomie) kvůli nějakému onemocnění nebo užívání léků, tato ochranná funkce slin nemusí fungovat.

 

Omezená schopnost pohybu – Účinné čištění zubů mohou ztěžovat určité zdravotní stavy, které ovlivňují vaši schopnost pohybu a/nebo motorické dovednosti, jako např. artritida.

 

 

Jak se zubní kaz léčí

 

Po vytvoření kavity závisí léčba na závažnosti zubního kazu. U malých kavit zubní lékař kaz odstraní a zub opatří výplní. Pokud kavita zasáhla až na zubní dřeň a k nervu, zubní lékař může rozhodnout o nutnosti provést ošetření kořenových kanálků. To zahrnuje odstranění zubní dřeně a nervu, vyčištění zubu a poté jeho uzavření. V extrémních případech kazu již nelze zub zachránit. V tom případě zubní lékař doporučí vytržení zubu. Nutno zdůraznit, že všech výše uvedeným řešením je třeba v maximální možné míře předcházet. Životnost všech výplní jednou z různých důvodů skončí a ošetření kořenových kanálků je docela závažný zákrok. Samozřejmě jistě chcete, aby vám váš přirozený chrup vydržel co nejdéle. Abychom zcela předešli nutnosti provést tyto úkony, vždy je lepší zajistit prevenci zubního kazu nebo jej zvrátit již v počáteční fázi.

Jak předcházet zubnímu kazu

 

Jakmile již kavita zubního kazu vznikne, škody lze pouze „vyspravit“. Zachytí-li se včas, podle odborníků jej lze zastavit a nepříznivý vývoj lze zvrátit následujícími opatřeními:

 

  • Omezit příjem potravin a nápojů bohatých na cukry a škroby.
  • Čistit zuby dvakrát denně s pomocí zubní pasty s obsahem fluoridu.
  • Používat zubní nit nebo mezizubní kartáček alespoň jednou denně.
  • Používat zubní pastu nebo ústní vodu s vysokým obsahem fluoridu.
  • Vyvarovat se sladkých potravin a nápojů mezi jídly a hodinu před spaním.
  • V maximální možné míře volit léky bez obsahu cukru.

 

Zlepšení návyků ústní hygieny a změna chování, co se týče konzumace sladkého a různých pochutin během dne, může zabrat určitý čas. Abyste mezitím mohli svoje zuby chránit, zubní lékař může doporučit zvýšení expozice fluoridu. Ta může zahrnovat zubní pastu s fluoridem nebo ústní vodu na předpis, fluoridové gely nebo pravidelnou aplikaci fluoridového laku.

 

Odborníci se také domnívají, že žvýkání žvýkaček bez obsahu cukru po dobu dvaceti minut po jídle stimuluje tvorbu slin, které pomáhají neutralizovat kyseliny a přispívají k remineralizaci.

 

V každém případě je ovšem důležité nezapomínat na pravidelné návštěvy zubního lékaře. Čím dříve se zubní kaz zachytí, tím lepší budou výsledky léčby. V počátečních fázích kaz pravděpodobně nevidíte, ale zubní lékař jej bude schopen rozpoznat včas a léčit jej dříve, než způsobí další komplikace. Pokud jste zubního lékaře dlouho nenavštívili, je načase se objednat na prohlídku!

Články