Žena si čistí zuby a usmívá se.

Mám si čistit zuby pastou bez fluoridu?

Fluorid je minerál, který se přirozeně vyskytuje ve vodě, půdě a v některých potravinách. Často se přidává do zubní pasty a pitné vody, protože dokáže předcházet vzniku zubního kazu. V posledních letech se však rozvinula debata o tom, zdali je umělé doplňování hladin fluoridu v lidském těle bezpečné a účinné. Měli byste si tedy raději čistit zuby pastou bez fluoridu?

 

 

Měl bych si čistit zuby pastou bez fluoridu?

 

Zubní kaz způsobují usazeniny plaku na zubech. Tato lepivá látka obsahuje bakterie, které se živí cukry ve vašem jídle a tvoří kyseliny, které napadají vaše zuby. Tyto kyseliny snižují množství vápníku a fosfátových minerálů na povrchu skloviny vašich zubů.

 

Sliny neutralizují kyseliny a doplňují hladiny vápníku a fosfátu ve sklovině a posilují tak zuby. Nicméně, pokud často konzumujete potraviny s vysokým obsahem cukrů, minerály ubývají rychleji než stačí být doplňovány a zub se začíná kazit.

 

Fluorid se váže na vápník a fosfáty a posiluje tak strukturu zubu a snižuje ztráty minerálů. Může také podpořit sliny v remineralizaci vašich zubů po jejich napadení kyselinami. Fluorid však musí být neustále doplňován a proto je přidáván do zubní pasty.

Může čištění zubů bez fluoridu předcházet zubnímu kazu?

 

Někteří lidé se vyhýbají všem formám doplňování fluoridu, včetně zubních past, jak jen můžou. Místo pasty obsahující fluorid si raději vybírají pastu bez fluoridu nebo pastu s alternativní aktivní složkou proti boji se zubním kazem jako je hydroxyapatit.

 

Vědci stále zkoumají, zda jsou alternativy fluoridu jako hydroxyapatit účinné v prevenci zubního kazu. Nicméně, rozsáhlý přehled studií zubních past – jak těch obsahujících fluorid, tak těch bez fluoridu – ukázal, že pasty neobsahující fluorid jsou méně účinné v prevenci vzniku zubního kazu. Odborníci se shodují na tom, že fluorid stále patří mezi nejúčinnější látky v ochraně skloviny před zubním kazem.

 

 

Proč nechtějí někteří lidé používat zubní pastu obsahující fluorid?

 

Obavy z nezávadnosti fluoridu vedly v posledních několika letech k tomu, že se fluoridu dostává negativní mediální pozornosti. K tomuto mediálnímu obrazu fluoridu přispívají z velké části sociální média. Trendesetteři, kteří na sociálních sítích propagují produkty bez fluoridu bez jakéhokoliv vědeckého podložení, označují fluorid chybně za jed.

Doporučujeme

  • Balíček zubní pasty elmex s ochranou proti zubnímu kazu.

    <span>elmex® Caries Protection</span> Zubní pasta

    Pomáhá remineralizovat postižené oblasti zubní skloviny a účinně chránit zuby před zubním kazem.
    Koupit nyní »
  • Balíček zubní pasty elmex Anti-Caries pro profesionální ochranu proti zubnímu kazu.

    <span>elmex® Anti-Caries Professional</span> Zubní pasta

    Zubní pasta s jedinečnou technologií neutralizace cukerných kyselin, která přímo bojuje proti cukerným kyselinám obsaženým v plaku - hlavní příčině zubního kazu. V kombinaci s fluoridem a vápníkem jsou zuby remineralizovány 4x účinněji* - pro silné a odolné zuby. *V porovnání se zubní pastou s 1450 ppm fluoridu (monofluorfosforečnan sodný).
    Koupit nyní »

Je fluorid bezpečný?

 

Ano. Celá řada důkladných vědeckých studií prokázala, že doplňování hladin fluoridu je bezpečné i účinné. I když je pravda, že příliš mnoho fluoridu může mít toxické účinky, je vysoce nepravděpodobné, že by u vás příjem fluoridu vyvolal toxické projevy, pokud používáte zubní pastu s fluoridem podle doporučení.

Jsou zubní pasty s fluoridem bezpečné pro děti?

 

Ano, nicméně rozhodně není ke škodě na malé děti při čištění zubů dohlížet, abyste se ujistili, že pastu nepolykají. Pokud k tomu dochází, hrozí u nich riziko vzniku fluorózy, při které se na zubech mohou objevit skvrny a malé dírky.

 

Děti a dospívající by podle odborníků ze Stomatologické kliniky LF UK měli používat denně pastu s obsahem fluoridu 1000-1500 ppm. Více informací o užívání fluoridu u dětí najdete v tomto článku.

 

Stručně řečeno, o pastách s fluoridem koluje hodně protichůdných informací. Nicméně, odborníci se shodují na tom, že užívání past s fluoridem je bezpečné a že tyto pasty jsou účinnější v prevenci proti zubnímu kazu než pasty bez fluoridu. Pokud máte nějaké dotazy týkající se vašich vlastních potřeb či užívání fluoridů, kontaktujte svého zubaře ještě dnes.

Články