Muž nalevá ústní vodu do víčka.

Mám používat ústní vodu?

Uvažujete nad tím, že do své ústní hygieny přidáte ústní vodu? Pokud ano, mohlo by vás zajímat, jak moc je pro vaše zuby a dásně ústní voda prospěšná a kterou si vůbec z přehršle možností vybrat. Níže se dočtete o tom, co všechno může přinést vyplachování ústní vodou.

 

 

Jaké má ústní voda účinky?

 

Na trhu se nachází velké množství ústních vod, které nabízejí svěží dech, sníženou citlivost zubů a lepší ústní hygienu. Ze všeho nejdříve se zaměříme na hlavní typy ústních vod a na jejich účinky.

Ústní vody s fluoridem

 

Fluorid prokazatelně snižuje riziko vzniku zubního kazu. Ačkoliv ústní voda nemůže nahradit čištění zubů fluoridovou zubní pastou dvakrát denně, ústní voda s fluoridem rozhodně přispěje k prevenci vzniku zubního kazu. Začnete-li užívat ústní vodu, zvýšíte tím množství fluoridu ve slinách, čímž posílíte jejich ochranné, protikazové účinky na své zuby.

 

 

Ústní voda proti plaku

 

Plak je průhledná látka, která ulpívá na zubech a časem se na něm hromadí, čímž zvyšuje riziko vzniku zubního kazu a onemocnění dásní. Ústní vody proti plaku obsahují látky, které zabraňují v tvorbě plaku. I u nich platí, že by se neměly stát náhradou čištění zubů a mezizubních prostor, ale rozhodně přispějí v boji proti plaku.

 

 

Antiseptická ústní voda

 

Antiseptické či antimikrobiální ústní vody slouží k hubení všemožných mikroorganismů, jako jsou viry, plísně či bakterie. Některé z nich jsou určené speciálně k hudební bakterií. Označujeme je jako antibakteriální ústní vody.

 

K prevenci zápachu z úst, plaku, onemocnění dásní či infekce lze použít běžně dostupné léčivé přípravky pro každodenní užití, které si většinou poradí s mikroorganismy, které mají tyto neduhy na svědomí. Pokud vám zubař diagnostikuje jednu z těchto zdravotních komplikací, nejspíše vám doporučí nebo rovnou předepíše antiseptickou ústní vodu.

 

Častým úkazem je zánět dásní, neboli gingvitida, kterou způsobují bakterie plaku. Odborníci se shodují na tom, že používání antibakteriální ústní vody po čištění zubů může předcházet onemocněním dásní. Pokud vás již však trápí krvácející dásně, je to znak toho, že už se u vás zánět dásní rozvinul. V tomto případě vám může váš zubař doporučit krátkodobé užívání antibakteriální zubní vody obsahující chlorhexidin.

Ústní voda pro citlivé zuby

 

Ke zvýšené citlivosti zubů dochází většinou, když se tvrdá vrstva skloviny ztenčí či odumře a odhalí zubovinu nacházející se pod ní. Úzké kanálky v zubovině vedou až k jemné dřeni uvnitř zubu, kde se nacházejí cévy a nervy. Ústní vody obsahující látky jako arginin blokují tyto kanálky a ochraňují nervy před vnějšími dráždivými účinky bakterií nebo kyselin.

Doporučujeme

  • Ústní voda s ochranou proti zubnímu kazu elmex.

    <span>elmex® Caries Protection</span> Ústní voda

    Doplňuje každodenní čištění zubů a zajišťuje mimořádnou ochranu před zubním kazem: pomáhá remineralizovat a předcházet vzniku zubního kazu.
    Koupit nyní »
  • Obal ústní vody elmex Sensitive s informacemi o ochraně citlivých zubů a prevenci zubního kazu.

    <span>elmex® Sensitive</span> Ústní voda

    Ústní voda elmex® Sensitive s aminfuoridem pomáhá poskytovat intenzivní ochranu proti zvýšené citlivosti zubů a vzniku kazu v oblasti zubních krčků
    Koupit nyní »

Kosmetická ústní voda

 

Kosmetická ústní voda neobsahuje žádné léčebné látky. Místo antibakteriální ústní vody, která potírá bakterie způsobující zápach z úst si například můžete koupit ústní vodu, která osvěží váš dech mátou či jinou příjemně vonící složkou. Tyto ústní vody jsou naprosto vhodné k dosažení dočasného pocitu svěžesti úst. Nicméně, pokud vás trápí zápach z úst, mohou tyto ústní vody jen zakrýt skutečný problém, takže je vhodnější si raději vybrat antibakterální ústní vodu s léčivými účinky.

 

Pokud vám jde o to zlepšit barvu a vzhled vašich zubů, můžete si také vybrat z mnoha ústních vod, které obsahují bělící látky.

 

Existuje spousta víceúčelových ústních vod, které nabízejí kombinaci několika účinků. To je samozřejmě skvělé, ale vybrat si z široké nabídky těchto ústních vod tu pravou může být opravdu těžké. Pokud si nejste jisti tím, která ústní voda je pro vás nejlepší, váš zubař vám rád s výběrem poradí.

 

 

Je ústní voda bezpečná?

 

Ústní voda je obecně bezpečná pro dospělé a děti, které už dokáží vyplivovat. Některé značky prodávají ústní vody, které obsahují alkohol, ten však může mít škodlivé účinky na buňky, které lemují vaši ústní dutinu. Vyhledávejte tedy ústní vody bez obsahu alkoholu a vždy se řiďte pokyny pro bezpečné užití uvedenými na obalu ústní vody.

 

 

Mám používat ústní vodu?

 

I když ústní voda nemůže nahradit čištění zubů a mezizubních prostor, je užitečným doplňkem vaší ústní hygieny. Pokud si stále nejste jistí tím, zda je pro vás ústní voda vhodná, nebo nevíte, jaká ústní voda by pro vás byla nejlepší, poraďte se se svým zubním lékařem.

 

Články