Mladá žena používá zubní nit.

Zubní nit: voskovanou nebo nevoskovanou?

Podle odborníků je používání zubní nitě důležitou součástí každodenní běžné péče o ústní dutinu. Může pomáhat chránit před zubním kazem, onemocněním dásní a ztrátou zubů. Důležité je také vybrat správnou zubní nit. Proto se nyní podíváme na dva hlavní typy zubních nití: voskovanou a nevoskovanou.

Voskovaná versus nevoskovaná zubní nit

 

Zubní nitě jsou obvykle vyrobeny z některého ze dvou materiálů. Nylon slouží k výrobě vícevlákenných zubních nití, ve kterých je do jednoho „provázku“ spleteno několik vláken. Na rozdíl od toho jsou jednovlákenné zubní nitě vyrobeny z polytetrafluoroetylenu (PTFE). Obě varianty jsou k dispozici ve voskovaném i nevoskovaném provedení.

 

Typ zubní nitě, který zvolíte, bude ve velké míře záviset na vašich potřebách péče o zdraví ústní dutiny a osobních preferencích.

 

Pro některé lidi je používání zubní nitě nepříjemné, zejména kvůli přecitlivělosti zubů. Jiným lidem, jako např. děti a starší lidé s omezenou zručností, se se zubní nití špatně manipulujte. V každém případě voskovaná nylonová zubní nit nebo hladší PTFE nit (voskovaná nebo nevoskovaná) mezi zuby snáze zajede a bude mezi nimi dobře klouzat.

 

Nicméně voskovaná nit i PTFE nit jsou silnější než běžná nit. Máte-li mezi zuby velmi úzké mezizubní prostory, může to používání zubní nitě ztěžovat. V tom případě by bylo lepší zvolit nevoskovanou nylonovou nit nebo velmi tenkou PTFE nit.

 

Není-li pro vás ani jeden typ vhodný, pak může být efektivní alternativou zubní páska. K dispozici je ve voskovaném i nevoskovaném provedení. Jedná se o plochou pásku, která umožňuje zasunutí do úzkých mezizubních prostor a čištění velkých ploch zubu. Snáze se s ní manipuluje, takže je vhodným řešením pro děti a starší osoby.

Doporučujeme

  • Voskovaná zubní nit značky elmex s mentolovou příchutí pro lepší čištění mezizubních prostor.

    <span>elmex® Caries Protection </span> Dentální nit

    Dentální nit elmex® účinně odstraňuje plak a zbytky potravin z mezizubních prostor a chrání před vznikem zubního kazu a dalších problémů dásní.
    Koupit nyní »

Nejlepší zubní nit pro uživatele rovnátek

 

Kvůli rovnátkům se může mezi zuby zachycovat větší množství jídla, což zvyšuje riziko hromadění plaku a vzniku zubního kazu. Z tohoto důvodu je při ortodontické léčbě používání zubní nitě velmi důležité. Nosíte-li rovnátka, již víte, že je to s nimi mnohem obtížnější.

 

Lékaři proto doporučují u rovnátek používat speciální ,k tomu určenou, zubní nit. Ta je obvykle spojena se „zavaděčem zubní nitě“, což je malý nástroj, který slouží k protažení zubní nitě pod drátky rovnátek. Díky tomu se zubní nit dostane mezi zuby.

 

I s použitím zavaděče zubní nitě je čištění pomocí zubní nitě u rovnátek komplikované. Voskovaná nit se snáze zasouvá mezi zuby a méně se třepí a trhá. Pokud je pro vás i přesto používání zubní nitě velmi obtížné, bylo by asi vhodné zvážit používání mezizubních kartáčků.

Jak správně používat zubní nit

 

Ať už zvolíte jakoukoliv zubní nit, bude jen tak účinná, jak účinná je technika, kterou ji používáte. Existuje několik způsobů, jak zubní nit používat. Jeden z nich uvádíme níže:

 

  1. Vezměte asi 45 cm dlouhý kousek zubní nitě. Jeden koneček omotejte kolem prstu na jedné ruce, druhý koneček kolem prstu na druhé.
  2. Napněte přibližně 2,5 cm nitě mezi palci a ukazováčky.
  3. Pohybujte nití mezi zuby nahoru a dolů a mírně dopředu a dozadu. Dbejte na to, abyste zubní nití netlačili na dásně.
  4. Když se zubní nit přiblíží k dásním, stočte ji do tvaru „C“ okolo jednoho zubu a opatrně ji zasuňte po povrchu zubu nahoru a dolů pod úroveň dásně. To opakujte i na druhé straně u druhého zubu.
  5. Tento postup opakujte u každého mezizubního prostoru s čistým kouskem zubní nitě, a to včetně zadní strany posledních zadních zubů.

 

Aby byl proces čištění co nejefektivnější, doporučuje se používat pravidelný postup, např. začít od horních zubů a postupovat doleva, pak doprava a poté stejně u dolních zubů. Zvýšíte tak pravděpodobnost, že na žádný mezizubní prostor nezapomenete. Jako vizuální pomůcku pro čištění zubní nití můžete použít také toto video.

 

V kombinaci s čištěním zubů zubním kartáčkem dvakrát denně a pravidelnými návštěvami zubního lékaře je čištění pomocí zubní nitě efektivním způsobem, jak chránit svůj úsměv. Zubní lékař vám pomůže vybrat zubní nit, která odpovídá vašim potřebám, a poradí vám, jak správně zubní nit používat.

Články