Muž používající dentální nit k čištění mezer mezi zuby.

Jak používat zubní nit?

Jak správně používat zubní nit?

 

Při správném používání zubní nitě dochází k odstraňování plaku a zbytků potravin z míst, která jsou pomocí zubního kartáčku obtížně přístupná, tj. pod úrovní dásní a mezi zuby. Vzhledem k tomu, že plak v mezizubních prostorech může vést ke vzniku kazu i onemocnění dásní, odborníci doporučují používat každý den při čištění zubů také zubní nit.

 

Jak používat zubní nit? Abyste využili veškeré benefity čištění zubů pomocí zubní nitě na maximu, je vhodné, aby vám kvalifikovaný odborník ukázal, jak přesně zubní nit používat. Můžete také vyzkoušet následující postup:

 

  • Na celý chrup postačí zubní nit v délce cca 30 cm. Jeden konec nitě omotejte asi 2krát až 3krát kolem prostředníčku na jedné ruce, druhý konec kolem prostředníčku na druhé ruce tak, aby se rozevřené palce dotýkaly.
  • Opatrně zasuňte zubní nit od okraje zubu do prostoru mezi zuby a pohybujte jí pilovitými pohyby opatrně nahoru a dolů. Dbejte na to, aby se zubní nit nezachytila mezi zuby a nikdy nepoužívejte nadměrnou sílu, neboť byste mohli poranit citlivé dásně.
  • Podržte zubní nit napnutou mezi palcem a ukazováčkem, abyste měli přibližně 2,5 až 5 cm nitě mezi prsty a opatrně s nití pohybujte v mezizubním prostoru nahoru a dolů, a to asi 4krát až 5krát. Dbejte na to, aby zubní nit zajela i mírně pod úroveň dásní. Opakujte u obou zubů na obou stranách mezizubního prostoru.
  • Pokud se zubní nit zašpinila (nejlépe po každém mezizubním prostoru), posuňte zubní nit na prstech a na další mezizubní prostor použijte čistou část zubní nitě. Zubní nit z mezizubního prostoru vyjmete tak, že opatrně pilovitým pohybem překonáte horní styčný bod zubů a z mezizubního prostoru ji vyjmete.

Doporučujeme

  • Voskovaná zubní nit značky elmex s mentolovou příchutí pro lepší čištění mezizubních prostor.

    <span>elmex® Caries Protection </span> Dentální nit

    Dentální nit elmex® účinně odstraňuje plak a zbytky potravin z mezizubních prostor a chrání před vznikem zubního kazu a dalších problémů dásní.
    Koupit nyní »

Jaký typ zubní nitě bych měl(a) používat?

 

Zubní nitě se aktuálně vyrábějí ze dvou různých materiálů:

 

  • Nylonová (vícevlákenná) zubní nit
  • PTFE zubní nit (jednovlákenná)

 

Nylonová zubní nit je k dispozici ve voskovaném a nevoskovaném provedení. Vzhledem k tomu, že se tento typ zubní nitě skládá z nylonových vláken, může se někdy třepit nebo trhat, a to zejména u okrajů můstků, korunek nebo vyčnívajících výplní. Tyto zubní nitě se často obtížně používají u velmi úzkých mezizubních prostorů. Jednovlákenné PTFE zubní nitě jsou k dispozici v úzkém a nejběžněji také v širším provedení. Zubní nit snadno klouže po zubech, a to i v úzkých mezizubních prostorech, a prakticky se netrhá. Používáte-li zubní nit správně, oba typy zubních nití skvěle odstraňují zubní plak a zbytky potravin. Pro širší mezizubní prostory jsou k dispozici také silnější zubní nitě (Super Floss) nebo mezizubní kartáčky.

 

zubní nit 1 Použijte asi 45 až 60 cm zubní nitě, napněte mezi prsty nit v délce asi 2,5 až 5 cm.

 

zubní nit 2 Opatrně pohybujte zubní nití nahoru a dolů asi 4krát až 5krát na obou stranách mezizubního prostoru.

 

zubní nit 3 Dbejte na to, abyste zubní nití zajeli až pod úroveň dásní, ale opatrně, abyste dásně neporanili.

Články