Úsměv malé dívky čistící si zuby modrým zubním kartáčkem.

Nachystejte si kartáček pro miminko

Nachystejte si kartáček pro miminko

 

Jako rodič chcete pro svého nejmenšího člena rodiny přirozeně jen to nejlepší a uděláte vše pro to, aby byl zdravý a šťastný. V otázce dentálního zdraví se rodiče často ptají, jak své dítě nasměrovat na správnou cestu. Kdy se vašemu miminku začnou prořezávat první zoubky? Jak je správně čistit? Jaký kartáček byste k tomu měli používat? A co fluorid? Nemějte strach – na všechny tyto otázky máme odpovědi.

Kdy se mému miminku začnou prořezávat zuby?

 

Podle serveru Mambaby dochází k prořezání prvních dočas­ných zubů mezi 6. a 8. mě­sícem. U každého dítěte je to však individuální. Může k tomu dojít už ve 3. měsíci nebo až po prvních narozeninách, takže nemějte strach, když si zoubky vašeho miminka dají načas.

 

 

Kdy bychom měli začít čistit zuby svému dítěti?

 

Na to začít vštěpovat dobré návyky dentální hygieny u vašeho dítěte není nikdy brzy. Vaší hlavní zbraní proti zdravotním komplikacím v ústní dutině bude zubní kartáček, ale nejlepší volba kartáčku se bude proměňovat v závislosti na věku vašeho dítěte a jeho schopnostech. Níže se dočtete, jak vybrat správný kartáček pro vaše dítě v závislosti na jeho věku.

Od narození do 2 let

 

I když na sebe první zoubek nechá čekat až do 6. měsíce vašeho miminka, můžete mu začít představovat zdravé návyky již od narození. Čištěním úst vašeho miminka hladkou, čistou látkou dvakrát denně odstraníte nahromaděné bakterie a pomůžete mu zvyknout si na pravidelnou dentální péči.

 

Když se objeví první zub, vyměňte látku za kartáček a čistěte zuby dvakrát denně. Kartáček pro miminko s malou hlavičkou a jemnými vlákny vám umožní čistit ústa vašemu miminku důkladně bez dráždění jeho citlivých dásní.

 

Když se z vašeho miminka stane batole, všimnete si, že se začne natahovat po zubním kartáčku a chce si čištění vyzkoušet samo. Kupte mu proto kartáček s malou hlavičkou, jemnými vlákny a širokou, ergonomickou rukojetí, která mu bude dobře sedět v ruce.

 

Jiná batolata se zase za každou cenu brání čištění zubů. Můžete jim čištění zpříjemnit tím, že jim koupíte kartáček s jejich oblíbenou pohádkovou postavou. Na internetu také můžete najít spoustu dvouminutových písniček a příběhů, které vaše dítě během čištění zubů zabaví jako například příběhy Two minute Tales od elmex (dostupné v angličtině a němčině).

Doporučujeme

  • Balíček dětské zubní pasty elmex s obrázkem roztomilého kresleného zvířátka a označením pro děti ve věku 0 až 6 let.

    <span>elmex® KIDS</span> Dětská zubní pasta 0-6 let

    Obsahuje unikátní aminfluorid pro trojfázovou ochranu. Vyvinuto speciálně pro zvláštní ochranu mléčných zubů před zubním kazem. Obsahuje fluorid v koncentraci 1000 ppm, která je doporučována zubními lékaři.
    Koupit nyní »
  • Dětský zubní kartáček elmex pro děti od 0 do 12 měsíců s flexibilní rukojetí.

    <span>elmex® Baby </span> Zubní kartáček/kousátko 0-12 měsíců

    Kartáček elmex® pro miminka usnadňuje čištění a prořezávání prvních zoubků. Bez BPA, vyrobený z potravinářského silikonu, ideální pro děti.
    Koupit nyní »

Od 2 do 6 let

 

V tomto věku se rychle rozvíjí motorické schopnosti vašeho dítěte a brzy již bude schopné používat cvičný kartáček s jemnými vlákny. Tyto kartáčky mají tenké, ale zároveň ergonomicky tvarované rukojeti, aby se dobře držely a o něco větší hlavičku, aby rostoucí zuby vašeho dítěte jen zářily čistotou!

 

Až do šesti let nebude vaše dítě dostatečně manuálně zručné, aby si zuby čistilo samo. Nicméně, podle Ivety Hrubé z Katedry antropologie a zdravovědy je nesmírně důležité pokusit se u něho vytvořit správné návyky ústní hygieny co nejdříve a podporovat jeho kladný vztah k zubnímu lékaři i dentální hygienistce. Samozřejmě byste mu stále měli po každém čištění zuby pro jistotu přečistit, a to zejména před spaním.

Fluorid a děti

 

Pasta s fluoridem hraje zásadní úlohu v udržování silných a zdravých zubů, obzvlášť pokud se zuby vyvíjejí. U dětí starších 6 let se doporučený obsah fluoridu v zubní pastě pohybuje v rozmezí 1450-1500 ppm. U dětí do 3 let nanášejte na kartáček jen tenkou vrstvu pasty a u dětí mezi 3 a 6 roky používejte množství pasty o velikosti hrášku. Při čištění na dítě dohlížejte, aby pastu nepolykalo a nenechávejte ho vyplachovat si ústa vodou, jelikož tím smyje fluorid ze zubů.

 

 

Výměna dětského kartáčku

 

Čím starší je kartáček, tím méně je účinný v odstraňování plaku. Abyste vašemu dítěti zajistili hezký a zdravý úsměv, vyměňujte mu kartáček každé tři měsíce. Pokud si nevíte s výběrem kartáčku pro vaše dítě rady, váš zubní lékař vám určitě rád poradí.

Články