Usmívající se batole ukazující první zoubky.

Prořezávání zubů a první zuby vašeho miminka

Když vašemu miminku vyroste první zoubek, je to pro vás většinou velký milník a důvod k oslavě. Pro vašeho drobečka je to bohužel začátek pěkně nepříjemného a bolestivého období. Pro rodiče bývá těžké sledovat, jak jejich miminko zápasí s bolestí prořezávajících se zubů, ale když víte, co čekat, můžete svému dítěti v této těžké době zajistit alespoň maximální možné pohodlí a láskyplnou rodičovskou péči.

Kdy se vašemu miminku začnou prořezávat zuby?

 

Podle doc. MUDr. Romany Koberové Ivančakové ze Stomatologické kliniky LF UK se první zuby většinou dětem začínají prořezávat mezi 6. a 8. měsícem života. U každého dítěte to je ovšem individuální. V jejich společném článku pro server pediatriepropraxi.cz MUDr. Ivančaková a Ana Lucía Seminario, DDS, MDS uvádějí, že u některých miminek se zuby mohou objevit už v prvním měsíci a některé děti se dokonce už se zuby narodí, i když to se stává jen výjimečně. Stejně tak není nutné se znepokojovat, pokud se vašemu dítěti začnou zuby prořezávat až po 6. měsíci! Je naprosto normální, když se dítěti začnou zuby prořezávat až okolo jeho prvních narozenin.

 

 

Průběh růstu mléčných zubů u miminek

 

Server Máma a já nám nastiňuje přibližný průběh prořezávání zubů.

 

Jako první se začínají prořezávat dva přední spodní řezáky, k čemuž dochází okolo 6. měsíce. Po nich následují přední horní řezáky mezi 6. a 8 měsícem.

 

Poté se začínají objevovat zbylé čtyři postranní řezáky. Spodní okolo 8. měsíce a horní okolo 9. měsíce.

 

První stoličky se začínají prořezávat mezi 12. a 16. měsícem. V 17. měsíci se objevují špičáky.

 

A nakonec mezi 20. a 30. měsícem přibudou druhé stoličky.

 

Těchto 20 mléčných zubů tvoří kompletní dětský chrup.

 

 

Projevy prořezávajících se zubů

 

Jen hrstka šťastných dětí nepociťuje během prořezávání zubů žádnou bolest ani nepohodu. U většiny dětí se však začnou projevovat příznaky prořezávaného zubu, ještě než se objeví. Mezi nejčastější příznaky uvádí server mojezdravi.cz mimo jiné:

 

  • podráždění okolo úst způsobené nadměrným slintáním
  • oteklé, zarudlé dásně
  • výtoky z nosu
  • zvýšená teplota
  • nechutenství
  • neposednost a nespavost

Doporučujeme

  • Balíček dětské zubní pasty elmex s obrázkem roztomilého kresleného zvířátka a označením pro děti ve věku 0 až 6 let.

    <span>elmex® KIDS</span> Dětská zubní pasta 0-6 let

    Obsahuje unikátní aminfluorid pro trojfázovou ochranu. Vyvinuto speciálně pro zvláštní ochranu mléčných zubů před zubním kazem. Obsahuje fluorid v koncentraci 1000 ppm, která je doporučována zubními lékaři.
    Koupit nyní »
  • Dětský zubní kartáček elmex pro děti od 0 do 12 měsíců s flexibilní rukojetí.

    <span>elmex® Baby </span> Zubní kartáček/kousátko 0-12 měsíců

    Kartáček elmex® pro miminka usnadňuje čištění a prořezávání prvních zoubků. Bez BPA, vyrobený z potravinářského silikonu, ideální pro děti.
    Koupit nyní »

Jak ulevit miminku od bolesti, když se mu prořezávají zuby

 

Pokud se vaše miminko při prořezávání zubů trápí, určitě se mu uleví, když mu budete věnovat více pozornosti, utěšovat ho a více se s ním mazlit. Server rehabilitace.info uvádí, že dobrý způsob, jak vašemu miminku ulevit od bolesti, je masáž dásní prstem omotaným kouskem gázy nebo čistým bavlněným kapesníkem namočeným ve studené vodě.

 

Možná jste si všimli, že vaše miminko kouše do všeho, co má po ruce! To je dáno tím, že mu tlak vyvíjený na pevné předměty ulevuje od bolesti. U nejmenších miminek může pomoci vychlazené (ale ne zmražené) kousátko. Pokud už jste miminko přestali kojit, můžete mu nabídnout chlazené kousky ovoce nebo zeleniny, slané tyčinky či kůrku.

 

Nadměrné slintání u miminek, kterým se prořezávají první zuby, může způsobit vyrážku. Snažte se miminku jemnou kůži okolo úst, na tvářích a na krku udržovat v suchu a často mu vyměňujte navlhlé oblečení a bryndáky.

 

 

Péče o první zoubky vašeho miminka?

 

Server prolekarniky.cz upozorňuje, že ke vzniku zubního kazu můžu dojít už v okamžiku prořezání mléčných zubů a klade důraz na včasnou návštěvu zubního lékaře, jakož i na důslednou zubní hygienu. Už od prořezání prvních zoubků byste vašemu miminku měli čistit zuby dvakrát denně. K maximální ochraně před zubním kazem používejte kartáček pro miminka, na který nanášejte jen tenoučkou vrstvu pasty s obsahem fluoridu 1000 ppm.

 

Na to začít vašemu dítěti vštěpovat správné návyky dentální hygieny není nikdy brzy. Tím, že k dentální hygieně zaujmete proaktivní přístup už od prvního dne, můžete vašemu dítěti dopomoci ke krásnému úsměvu během období prořezávání zubů i do budoucnosti.

Články