Matka a dítě si společně čistí zuby v koupelně.

Jak naučit děti správně si čistit zuby

Jak se děti naučí čistit si správně zuby?

 

Při účinném a řádném čištění zubů dochází k důkladnému odstraňování plaku z povrchu zubů. Čistíte-li si zuby pečlivě, stačí na to obvykle dvě minuty, tj. 120 sekund. Chcete-li zajistit, že si vy i vaše dítě čistíte zuby po dostatečně dlouhou dobu, můžete si nastavit stopky nebo použít zubní hodinky. Díky tomu se budete moci plně soustředit na čištění.

 

Čas věnovaný čištění zubů je velice individuální, proto zmíněné 2 minuty jsou spíše vodítkem, jak dlouho může důkladné vyčištění zubů trvat.

Správné čištění zubů – co obnáší?

 

Aby se děti naučily správně si čistit zuby, musíme postupovat systematicky, tj. odstraňovat lepivý zubní plak jednotlivě z každého zubu podle předem stanoveného plánu. Určitě se ale nedoporučuje zuby „dřít“! Čistěte zuby krátkými, šetrnými pohyby a věnujte zvláštní pozornost okraji dásní a těžko přístupným zadním zubům. Systematický přístup, jak si mohou děti správně čistit zuby, je následující:

 

  • Nejprve začněte kousacími ploškami.
  • Poté přejděte na vnější strany zubů.
  • Pak pokračujte vnitřními povrchy zubů.
  • Nejprve u horních zubů a poté u dolních.
  •  

     

    Správná technika čištění zubů

     

    Existuje samozřejmě spousta technik čistění zubů a každý z nás má svoji vlastní. To, zda je technika čištění zubů efektivní, si můžete zkontrolovat například pomocí tablet po indikaci zubního plaku. Zde uvádíme jednu z technik, kterou doporučují zubní lékaři učit děti:

     

    Zubní kartáček přiložte k dásním v úhlu 45 stupňů, vlákny kartáčku jemně kružte nebo pohybujte od dásní směrem ke korunce zubu. Jako návod lze také využít ilustrace uvedené na obalu dětské zubní pasty.

     

    Nechte dítě si tímto způsobem vyčistit vnější stranu a poté vnitřní stranu zubů. Kousací plošky stoliček (zadních zubů) je třeba čistit krátkými pohyby dozadu a dopředu.

Doporučujeme

  • Dětský tréninkový zubní kartáček elmex s měkkými štětinami pro děti ve věku 0 až 3 roky.

    <span>elmex® KIDS</span> Dětský zubní kartáček 0-3 let

    Zubní kartáček elmex® Training 0-3 byl speciálně vyvinut pro šetrné čištění prvních zoubků. Pro malé děti od 1. zoubku
    Koupit nyní »
  • Dětský zubní kartáček elmex s obrázky zvířátek vhodný pro děti ve věku 3–6 let.

    <span>elmex® KIDS</span> Dětský zubní kartáček 3-6 let

    Abyste podpořili své děti v samostatném čištění zubů, měli byste jim pořídit kartáček, který odpovídá jejich motorickým schopnostem. Zubní kartáček elmex® Kids podporuje děti v jejich hravých pokusech naučit se, jak si správně vyčistit zuby. Malá hlava kartáčku speciálně přizpůsobená ústní dutině dětí ve věku 3-6 let.
    Koupit nyní »

Jaký typ zubního kartáčku by měly děti používat?

 

Mnoho odborníků se shoduje, že pro odstraňování zubního plaku a zbytků jídla ze zubů je nejvhodnější měkký zubní kartáček. Užitečné jsou také zubní kartáčky s malou hlavičkou, protože umožňují lepší přístup i do obtížně přístupných míst v ústech, a to včetně zadních zubů. Existují také speciální zubní kartáčky pro děti. Na začátku můžete čistit zuby společně s dítětem tak, že budete zubní kartáček držet společně. Díky tomu se dítě snáze naučí správné pohyby čištění zubů. Asi od tří let je vhodným řešením také elektrický zubní kartáček.

 

 

Jak často by se měl zubní kartáček vyměňovat?

 

Dítě by mělo vyměnit zubní kartáček, jakmile začne vykazovat známky opotřebení nebo alespoň jednou za tři měsíce podle toho, která z těchto možností nastane první. Jedná se o velmi individuální záležitost. U někoho se zubní kartáček opotřebí za měsíc. Pro jiné je rozedřený kartáček, jehož vlákna směřují do všech světových stran, dost dobrý po delší dobu. Ve skutečnosti je třeba kartáček vyměnit hned, jakmile začnou vlákna vybočovat a jsou roztřepené. Všimnete-li si, že se plak začíná po čištění zubů hromadit rychleji, tzn. efektivita zubního kartáčku se snížila, pak je na čase se se starým kartáčkem rozloučit a pořídit nový. Podle lékařů je také velmi důležité zubní kartáček vyměňovat vždy po prodělání rýmy nebo jiných infekcí, protože choroboplodné zárodky se usazují ve vláknech kartáčku a mohou způsobovat recidivu onemocnění.

 

 

Jak důležitý je používaný druh zubní pasty?

 

Spousta lidí stále věří, že všechny zubní pasty jsou stejné. Ale není to pravda. Je nutné používat zubní pastu, která se hodí pro vaše potřeby. V současnosti existuje široká nabídka zubních past, které byly vyvinuty pro různé potřeby, např. jako ochrana proti zubnímu kazu, pro zažloutlé nebo přecitlivělé zuby, na záněty dásní a krvácení z dásní a dokonce i pro periodontitidu. Obecným doporučením je, aby děti určitě používaly zubní pastu s obsahem fluoridu, která konkrétně chrání před zubním kazem. Obsah fluoridu by měl být přizpůsoben věku dítěte. S žádostí o radu se obraťte na svého zubního lékaře.

Články