Malé dítě hrající si v koupelně s toaletním papírem.

Čištění dětských zubů – co dělat, když si dítě nechce čistit zuby

Zanedbaná péče o dětský chrup může později vést k mnoha problémům, proto byste ji neměli podceňovat. Čištění zubů je však věc, která nebývá u dětí velmi oblíbená. Zkuste následující tipy, třeba vám některý z nich pomůže a vaše dítě začne o své zoubky pečovat přece jen s větší chutí. Kdy by se dítěti měly začít čistit zuby?

 

Hned jak se objeví první mléčný zoubek! U většiny dětí tomu tak je okolo 6. měsíce, u některých to však může být i dříve nebo později. Kartáček byste měli pouze lehce potřít tenkou vrstvou fluoridové zubní pasty (podle doporučeného množství) a zoubky čistit pravidelně dvakrát denně.

Kdy si děti můžou začít zuby čistit samy?

 

Národní zdravotní informační portál doporučuje rodičům, aby dohlíželi na své děti při čištění zubů, i když už si je umí vyčistit samy. Školáci již mohou každodenní čištění zubů provádět samostatně. Jakmile se totiž dítě naučí psát, jsou jeho motorické schopnosti již natolik vyvinuté, aby si dokázalo i samo vyčistit zuby. Přesto i zde platí, že čištění zubů by rodiče měli kontrolovat. Ve dvanácti letech už by dítě mělo mít návyky správného čištění osvojené a zuby si čistit samo.

 

 

Jak by si děti měly čistit zuby?

 

Je důležité, aby si dítě vštípilo správnou techniku čištění zubů už v útlém věku, protože si tyto návyky nese s sebou do dospělosti. Kartáček by měl mít jemné vlákna a vůči dásním by měl být v úhlu svírajícím 45 stupňů. Učte dítě čistit si zuby krouživými pohyby tím, že při čištění povedete jeho ruku, aby si správné pohyby osvojilo. Kousací plochy čistěte jemnými pohyby dopředu a dozadu. Zuby si můžete čistit před zrcadlem, aby vaše dítě vidělo, kde přesně právě kartáček čistí – i to by mohlo čištění udělat zábavnějším. Vysvětlete dítěti, že pastu nesmí polykat, nýbrž ji po dvou minutách vyplivnout. Ústa po čištění nevyplachujte, protože tak efektivita fluoridu klesá. Zároveň však dejte pozor, aby dítě nejedlo nebo neolizovalo pastu z tuby.

 

Jak nejlépe motivovat dítě k tomu, aby si rádo čistilo zuby?

 

  • Zapojte ho – nechte ho vybrat si kartáček v oblíbené barvě nebo s motivem oblíbené postavičky, aby se na čištění zoubků těšilo.
  • Čistěte si zuby společně – z čištění udělejte rodinnou aktivitu. Začínejte a končete den tím, že spolu u čištění strávíte společný čas – tak, aby čištění zubů nebyla pouze povinnost.
  • Udělejte z čištění zábavu – určitě najdete mnoho zdrojů, které vám pomohou dítě zabavit tak, aby mu čas strávený čištěním nepozorovaně utekl. Britská národní zdravotní služba (NHS) například nabízí aplikaci Brush DJ – po dobu dvou minut vám k čištění hraje vaše vybraná hudba. Děti pak mohou sledovat dvouminutové příběhy, které jim stejným způsobem vyměří čas strávený čištěním.
  • Jděte mu příkladem – čistěte si zuby jako první nebo nechte vaše dítě, aby čistilo zuby vám. Snažte se, aby dítě čištění zubů vnímalo jako zábavu. Portál rodicum.cz připomíná, že děti se nejlépe učí opakováním a napodobováním svých vzorů, tedy rodičů nebo starších sourozenců. Společné čištění zubů je tedy dobrý způsob, jak dítě přimět si čistit zuby bez nucení.

 

 

Co dělat když si dítě stále nechce čistit zuby?

 

Je důležité si čištění zubů dobře načasovat. Pro rodiče se to může zdát jako nelehký úkol – především když se snažíte dodržovat denní režim a spaní po večerníčku. Když však po dítěti budete chtít něco, co ono samo dělat nechce, a ještě ve chvíli, kdy dělá něco zábavného, bude vnímat čištění jako povinnost. Zkuste dítě s pětiminutovým předstihem upozornit, že se blíží čas večerního čištění zoubků. Jestliže vaše dítě čištění zubů nemá rádo, navrhněte mu za poslušnost odměnu v podobě čtení oblíbené knížky nebo mu dovolte dokoukat deset minut pohádky.

Doporučujeme

  • Balíček dětské zubní pasty elmex s obrázkem roztomilého kresleného zvířátka a označením pro děti ve věku 0 až 6 let.

    <span>elmex® KIDS</span> Dětská zubní pasta 0-6 let

    Obsahuje unikátní aminfluorid pro trojfázovou ochranu. Vyvinuto speciálně pro zvláštní ochranu mléčných zubů před zubním kazem. Obsahuje fluorid v koncentraci 1000 ppm, která je doporučována zubními lékaři.
    Koupit nyní »
  • Dětský zubní kartáček elmex s obrázky zvířátek vhodný pro děti ve věku 3–6 let.

    <span>elmex® KIDS</span> Dětský zubní kartáček 3-6 let

    Abyste podpořili své děti v samostatném čištění zubů, měli byste jim pořídit kartáček, který odpovídá jejich motorickým schopnostem. Zubní kartáček elmex® Kids podporuje děti v jejich hravých pokusech naučit se, jak si správně vyčistit zuby. Malá hlava kartáčku speciálně přizpůsobená ústní dutině dětí ve věku 3-6 let.
    Koupit nyní »

Když už nic nepomáhá…

 

Portál rodicum.cz v případě, že dítě odmítá čištění zubů, doporučuje následující taktiku: snad každé dítě má svou oblíbenou filmovou nebo seriálovou postavičku, hrdinu nebo princeznu. Zkuste ho přesvědčit, že Batman má zářivě bílé zuby jen proto, že si je pravidelně čistí a princezna Locika miluje svůj zubní kartáček a bere si ho všude s sebou. Vymyslete si pohádku o zubním kartáčku nebo udělejte souboj, kdo bude mít bělejší zuby po týdenním čištění. Fantazii se meze nekladou, důležité je udělat z „otravné činnosti“ zábavu..

 

 

Jak přimět k čištění zubů starší dítě

 

Děti, které už jsou na příběhy o Batmanovi nebo princeznách a odměny v aplikaci příliš velké, může být těžké přimět si čistit zuby pořádně a pravidelně. Jestliže si vaše dítě nechce čistit zuby a zároveň je dost staré na to, aby mohlo argumentovat, zeptejte se ho na důvod. Pokud odpoví, že „je to nudné”, vysvětlete mu, že je to důležité pro naše zdraví, stejně jako pravidelné sprchování. Popište mu, jak vypadají důsledky jako je zubní kaz, onemocnění dásní a vypadávání zubů. Když už všechno ostatní selže, připomeňte dítěti, že zanedbávání čištění zubů se může odrazit i v jeho vzhledu. Starší děti se mnohem více starají o svůj vzhled a právě díky důkladnému čištění bude jejich úsměv bělejší. Především však buďte trpěliví, děti se neustále učí a přestože se snažíte kazení zubů zabránit, pokud si zuby nebudou čistit pořádně a nakonec se jim kaz objeví, právě ten zážitek pak bude důvodem, proč si zuby čistit začnou.

Články